Deelbakfiets van Cargoroo, logistiek (Fotograaf: Lucas Hardonk)

Proef in Utrecht met elektrische deelbakfietsen

In Utrecht start komend voorjaar een tweejarige proef met elektrische deelbakfietsen. Volgens de stad is dit een duurzaam en gezond alternatief voor korte autoritten. Bovendien is deze proef gekoppeld aan een onderzoek dat inzicht moet geven in de potentie van de e-deelbakfiets in het verduurzamen van het vervoer in Utrecht.

Volgens de gemeente Utrecht is het vervoeren van boodschappen, grote aankopen of het ophalen en brengen van kinderen handig met zo’n voertuig en op die manier dus te gebruiken voor ritten waar vaak een auto voor wordt ingezet. Om dit vervoersmiddel beschikbaar te stellen aan meer inwoners, heeft de gemeente de handen ineengeslagen met het bedrijf Cargoroo. Dit bedrijf plaatst in totaal honderd elektrische deelbakfietsen.

Verschillende locaties

Het is beleid van de gemeente Utrecht om verschillende vormen van deelvervoer te stimuleren. Wanneer meer mensen vervoermiddelen delen, zal dat leiden tot minder auto’s en fietsen op straat. Dit is goed voor de luchtkwaliteit, de rust op straat en het creĆ«ert meer ruimte voor groen op straat en speelplekken.

De e-deelbakfietsen komen verspreid door de stad. De locaties worden door de gemeente en het bedrijf van de bakfietsen bepaald, mede op basis van de animo in de verschillende wijken. Dit najaar wordt de interesse onder andere gepeild via sociale media en de digitale wijknieuwsbrieven.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.