FOTO RijschoolPro

Routeplanner voor speed pedelecs in provincie Utrecht

FOTO RijschoolPro

Er komt een routeplanner voor speed pedelecs in de provincie Utrecht. Het zou goed zijn voor de verkeersveiligheid wanneer speed pedelecs alleen rijden op wegen die daarvoor geschikt zijn en een routeplanner is volgens GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en D66 daarvoor een nuttig instrument. Een motie van die vier partijen is aangenomen. 

De Fietsersbond kan zo’n routeplanner realiseren voor 20.000 euro realiseren en met de motie is het provinciebestuur gevraagd hiervoor budget te zoeken. In de provincie Gelderland werkt de zogenaamde pedelecplanner al. Hierdoor is het mogelijk om zowel de snelste route van A naar B te plannen als het plannen van een recreatief rondje. In Utrecht zouden de vier partijen zo’n planner ook graag zien. Utrecht is namelijk de provincie met de meeste speed pedelecs van Nederland.

Te gebruiken paden en wegen

De planner kan duidelijkheid geven over fietspaden waar de snelle fiets wel of juist niet mag rijden. Want ondanks de populariteit van dit vervoersmiddel zijn nog lang niet alle wegen en fietspaden hier goed voor ingericht. Bovendien zorgt het ervoor dat knelpunten in het wegennet voor de fiets eerder in beeld komen en aangepakt kunnen worden. Daarmee wordt het gebruik van de speed pedelec als alternatief voor de auto zowel veiliger als aantrekkelijker.

Statenlid David Oude Wesselink(GL): “GroenLinks vindt het belangrijk om schone en gezonde mobiliteit te stimuleren. De speed pedelec is daar een goed voorbeeld van. Of het nu gaat om een recreatief rondje of de snelste route naar je bestemming, een speciale routeplanner kan daarvoor uitkomst bieden. We zijn dan ook blij dat die er nu gaat komen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.