Nieuwe ondergrondse fietsenstalling in Zwolle

Nieuwe megafietsenstalling bij station Zwolle in gebruik genomen

Een van de grootste bewaakte fietsenstallingen in Nederland is donderdag in Zwolle in gebruik genomen. Er is hier ruimte voor 5.800 fietsen. De ondergrondse stalling is geopend door wethouder Ed Anker en de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman en werd meteen gebruikt door enkele scholieren. Bijzonder aan de stalling is dat hier ook regenwater wordt opgevangen. 

De ondergrondse fietsenstalling is gerealiseerd onder het Stationsplein. De bouw ging van start in maart 2019 en kon worden gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail, namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en de provincie Overijssel. De stalling is nog niet helemaal af. Tot halverwege 2021 wordt nog gewerkt aan de oostzijde entree en de nieuwe inrichting van het Stationsplein.

Regenwater

Vooral bijzonder aan de fietsenstalling is dat deze is gebouwd om als ‘spons’ te fungeren. Het is een van de nieuwste deltawerken van de Regio Zwolle. Bij de bouw van de stalling zijn zogenaamde infiltratiekratten geplaatst, speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Verder is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien, die in de toekomst vaker zullen voorkomen.

De stalling is gebouwd om alle reizigers op station Zwolle op de te vangen. Dit zijn er in de toekomst waarschijnlijk 80.000. Aan de spoorzone in Zwolle wordt al langer gewerkt. Het busstation is inmiddels verhuisd naar de zuidzijde en de bijzondere Schuttebusbrug is gerealiseerd, waar dagelijks meer dan 1200 bussen overheen rijden. De volgende stap is het bouwen van een nieuwe, toegankelijke brug over het spoor.

Beheer

De stalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS en is dan ook 24 uur gratis te gebruiken voor reizigers die hun OV-chipkaart gebruiken. De stalling is voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek kunnen vinden en met een speciale borstelbaan bij de trappen wordt het binnenkomen en verlaten gemakkelijker. Daarnaast is er plaats voor fietsen die niet in een rek passen en worden 400 OV-fietsen te huur aangeboden. Er is een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.