Verkeersbord fietspad

Den Bosch wil definitief fietsstraat waar bus te gast is

Verkeersbord fietspad

De gemeente Den Bosch werkt aan de definitieve inrichting van de Van Berckelstraat als een fietsstraat waar de bus te gast is. Op deze smalle weg en brug kwamen auto’s, bussen, fietsers en voetgangers bij elkaar, met knelpunten voor de veiligheid en leefbaarheid tot gevolg. Die verkeerssituatie pakt de gemeente aan door auto’s te weren. 

De gemeente wil dat het vervoer in de stad schoon, comfortabel en veilig is. Uit een eerder onderzoek bleek dat de Van Berckelstraat een centrale route was voor fietsers en tegelijkertijd een doorstroomas voor het openbaar vervoer. Door alle auto’s te weren, krijgen fietsers op deze weg alle ruimte en het verbetert tegelijkertijd de leefomgeving en verkeersveiligheid.

Fietsstraat

De betreffende straat is sinds afgelopen augustus al tijdelijk ingericht als fietsstraat. Dit gebeurde nadat de fiets-/busstraat werd gekozen uit vijf mogelijke varianten om de verkeerssituatie in de Van Berckelstraat te verbeteren. Deze tijdelijke ingrepen bieden de gemeente ervaringen en data om de definitieve inrichting te verbeteren en zijn gebruikt bij het ontwerp voor het definitieve ontwerp. Nu krijgen omwonenden en geïnteresseerden  nog de kans om hun mening te geven.

De gemeente heeft al in juli telpunten rondom de Van Berckelstraat geplaatst om zo het autoverkeer te tellen. Dit geeft inzicht in de drukte op bepaalde locaties, zowel voordat als nadat auto’s werden geweerd. Automobilisten lijken sinds de afsluiting vooral te kiezen voor twee andere wegen, namelijk de Van Grobbendoncklaan en de Citadellaan. Daar zijn dagelijks ongeveer 1.000 tot 3.000 motorvoertuigen extra te vinden. Die wegen kunnen die hogere verkeersdruk aan.

Advies

De gemeente heeft het definitieve ontwerp voor de Van Berckelstraat opgesteld in samenwerking met een werkgroep, waarin onder andere de Fietsersbond, Arriva en nood- en hulpdiensten betrokken waren. Bovendien vindt de gemeente het belangrijk om rekening te houden met de belangen van omwonenden.

Zij hebben al aandacht gevraagd voor het autoverkeer in de omliggende straten van de Van Berckelstraat, om de verkeershinder daar zoveel mogelijk te beperken. Het ontwerp voor de definitieve inrichting is online te bekijken en iedereen kan daarop reageren tot 31 januari. Daarna kan over het definitieve ontwerp een verkeersbesluit worden genomen. De gemeente hoopt in 2021 te beginnen met de herinrichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.