Pieter Smitbrug in Groningen

Langste fiets- en voetgangersbrug ligt in Groningen

800 meter lang is de nieuwe Pieter Smitbrug in Groningen. En daarmee is dit de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa. De brug werd maandagochtend geopend door gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk en burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt.

Fietsers en wandelaars kunnen via deze verbinding gemakkelijker van Winschoten naar Blauwestad en andersom. Het was dan ook een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

Gecombineerde bruggen

Het nieuwe bouwwerk is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. De fietsers en voetgangers kunnen de brug op plekken op en af. De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt.

Bovendien is bij de bouw gedacht aan het gebruik van duurzame materialen zodat het bouwwerk in het landschap past. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven. De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad.

Natuur

Er is verder veel aandacht voor de impact van deze brug op de natuur. Omdat het bouwwerk een vliegroute van vleermuizen doorkruist, zijn op strategische plekken bomen geplant. Bovendien hangen aan de onderkant van de brug op verschillende plekken nestkasten voor vogels en aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.