Utrechtse boa’s gaan controleren op veilig fietsgedrag

Handhavers van de gemeente Utrecht gaan vanaf maandag 8 februari controleren op fietsers die door rood rijden, bellen of appen op de fiets of zonder licht rijden. Het gaat hier om een landelijke proef, om erachter te komen of het verkeersveilig gedrag verbetert als boa’s voor deze overtredingen ook boetes kunnen uitdelen.

De handhavers in Utrecht zullen in de hele stad het fietsverkeer controleren, met speciale aandacht voor drukke kruispunten waar veel fietsers komen. De gemeente zet daarnaast posters en social media in, om fietsers op die manier te wijzen op veilig fietsgedrag.

Motie Tweede Kamer

De inzet van boa’s voor de controle op fietsverkeer is een landelijke proef, die een half jaar duurt. Het is een gevolg van een aangenomen motie in de Tweede Kamer om te kijken of boa’s meer bevoegdheden kunnen krijgen. De gemeente Utrecht werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie.

De fiets wordt veel gebruikt in Utrecht: elke dag rijden er ruim 125.000 fietsers via de binnenstad naar hun werk, school, universiteit, het station en de winkels. De gemeente probeert fietsen te stimuleren, onder andere met prettige en snelle fietsroutes, vaker groen bij verkeerslichten, handige en goed bereikbare stallingen en met veilige omleidingen. Aan de andere kant worden de verkeersregels nog niet altijd even goed opgevolgd.

Lees ook:

Sneller groen licht voor fietsers Utrecht dankzij radar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.