Snelfietsroute Tilburg-Waalwijk. FOTO VerkeersNet

Pilot brengt verkeersveiligheid op fietspaden in beeld

Snelfietsroute Tilburg-Waalwijk. FOTO VerkeersNet

De provincie Noord-Brabant wil voor de verkeersveiligheid inzichtelijk krijgen welke fietspaden veiliger ingericht kunnen worden. Dat is tot nog toe soms lastig te bepalen. Bepaalde data is verouderd of niet meer voorhanden. Daarom test de provincie met BAM Infra Nederland en Royal HaskoningDHV een innovatieve inventarisatiemethode om de eigenschappen van fietspaden in beeld te brengen.

In het Brabantse Verkeersveiligheidsplan – BVVP 2020-2024 – is veel aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers. Veilige fietspaden dragen bij aan de verlaging van het aantal verkeersslachtoffers. De drie partners hopen dat de nieuwe methode een goed inzicht geeft in de eigenschappen van zo’n fietspad, zodat er een veiligheidsscore aan de route kan worden toegekend.

Algoritmes

Voor deze nieuwe methode worden een fietser en de fiets voorzien van verschillende meetapparatuur, zoals LiDAR, GPS en camera’s. Deze sensoren scannen de omgeving van de fietser als hij over het fietspad rijdt. De meldingen worden verwerkt in een digitaal bestand. De partners analyseren de verzamelde data met behulp van algoritmes en kunstmatige intelligentiemodellen om het fietspad nauwkeurig in kaart te brengen.

Zo verwachten de partners een goed beeld te krijgen van het fietspad, de obstakels en meer fysieke zaken die van belang zijn voor de verkeersveiligheid. Gecombineerd met de functie en het gebruik van het fietspad, kan dan een afweging worden gemaakt over de verkeersveiligheid op het fietspad. Zo kan volgens de betrokken partners op eenvoudige wijze inzicht worden verkregen in de veiligheid van de fietspaden.

Snelfietsroute Oss-Den Bosch

Een eerste pilotproject heeft plaatsgevonden op de snelfietsroute tussen Oss en ‘s-Hertogenbosch. Deze route is gekozen omdat hier verschillende soorten verhardingen, voorrangssituaties en inrichtingskeuzes voorkomen en de route eerder op andere wijzen al is geanalyseerd. Hierdoor zijn de resultaten van deze inventarisatiemethode goed te interpreteren en te vergelijken met bekende gegevens en inzichten.

Banner MaaS Congres 2021 mail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.