Deelfietsenbedrijf Blue-bike

Platform Women In Cycling wil meer diversiteit in fietssector

Bron: https://delijn.prezly.com/media#

De fietssector wordt traditioneel door mannen gedomineerd. Om te zorgen voor meer diversiteit en om gelijkheid te stimuleren, heeft een coalitie van bedrijven en NGO’s zich verenigd voor de oprichting van het platform Women in Cycling. Het initiatief is deze week van start gegaan.

Volgens de initiatiefnemers is een betere verdeling tussen man en vrouw en meer inclusiviteit momenteel erg belangrijk voor de fietssector. De stedelijke mobiliteit is namelijk flink aan het veranderen, mede omdat het fietsgebruik exponentieel toeneemt. Door dit platform moet de aanwezigheid van vrouwen in besturen, panels, conferenties, interviews en banen in de sector groter worden.

Doelstellingen

Women in Cycling wil een stimulerend platform zijn voor vrouwen uit alle segmenten van de fietssector. In dit platform kunnen vrouwen netwerken en opinies en ervaringen delen. Het biedt verder de mogelijkheid om samen te werken op projecten en initiatieven die helpen om de visie te verwezenlijken en moedigt organisaties aan om doelen te stellen en maatregelen te nemen voor meer diversiteit en gelijkheid.

Daarnaast voeren de organisaties in dit platform actief campagne tegen ‘all male panels’ in de fietssector en willen zij ervoor zorgen dat in alle besluitvormingsorganen, onderzoek, projecten en processen die van invloed zijn op de sector vrouwen vertegenwoordig zijn of in aanmerking komen. Het is de ambitie om het aantal vrouwen in leidinggevende functies te verhogen.

Ontstaan

Dit initiatief is opgericht door Cycling Industries Europe, the European Cyclists’ Federation, Velokonzept, Mobycon en CONEBI. Het idee ontstond tijdens een evenement waarbij de aanwezigen werden gevraagd waar de vrouwen waren. Er bleken vrijwel alleen mannen aanwezig te zijn op de bijeenkomst met circa 300 deelnemers.

De wel aanwezige vrouwen gaven aan hier iets aan te willen doen. Zij sloegen de handen ineen met een andere groep, die onder leiding van ECF en Mobycon al was begonnen om te onderzoeken hoe het onderwerp van gelijkheid en fietsen beter bespreekbaar gemaakt kon worden. Deze week was sprake van de digitale kick-off. Hier deelden vrouwen uit verschillende takken van de sector hun verhaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.