Telpaal voor fietsers in Apeldoorn

Apeldoorn heeft de eerste telpaal voor fietsers in gebruik genomen. De telpaal staat naast een van de hoofd fietsroutes naar het centrum en geeft het aantal fietsers per dag en per jaar weer.

Het idee van de telpaal komt uit Denemarken, waar in de stad Odense al een paar jaar een dergelijke teller staat. Met de telpaal wil de gemeente tot uidrukking brengen dat men aandacht heeft voor de fieters.

‘Met de fietstelpaal ziet u uw zelf en vele anderen die dagelijks op hun fiets naar het werk, school, binnenstad of familie rijden. Voor de gemeente telt elke fietser mee. Ze dragen bij aan een gezonde leefomgeving en een bereikbare (binnen)stad. Als het aan de gemeente mogen dat er ieder dag meer worden. Daarom wil de gemeente het fietsen leuker maken’, aldus de gemeente.

Daarnaast geeft de paal de gemeente een indruk hoeveel fietsers dagelijks over een van hoofdfietsroutes rijden van en naar de binnenstad. Elke nacht springt de teller om 24.00 uur op nul en begint deze opnieuw te tellen. Het dagtotaal wordt in het geheugen van de telpaal opgeslagen. Deze is zichtbaar in de linkerkolom van de paal.

En de gemeente Apeldoorn wil met de teller het gebruik van de fiets stimuleren. Verder denkt men aan het aanbieden van oplaadpunten voor elektrische fietsen en fietspompen in de stallingen om de fietsers meer service te bieden. De telpaal staat naast een van de hoofd fietsroutes naar het centrum.
Aan de telpaal is een prijsvraag aan verbonden. Op 19 september 2008 om 12.00 uur stond de paal op 0. Wie het juiste aantal weet fietsers weet dat tussen 19 september en 31 oktober 12.00 uur langs de paal heeft gereden, maakt kans op een compleet verzorgde reis naar Kopenhagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.