Senioren met helm op, op de fiets op kruispunt

‘Dragen fietshelm kan aantal hoofdtrauma’s na fietsongeval halveren’

Foto: inge

Het dragen van een fietshelm kan ongeveer 7.500 gevallen van hoofd- of hersenletsel per jaar voorkomen. Dat is een halvering van het totaal aantal gevallen na fietsongelukken. Dat is de conclusie van een onderzoek door Spoedeisende Hulp-arts Crispijn van den Brand, die woensdag op dit onderwerp promoveert.

Verder lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad VerkeersNet.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de sectoren verkeer en mobiliteit.

Start actieabonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “‘Dragen fietshelm kan aantal hoofdtrauma’s na fietsongeval halveren’”

Niek Muziek|12.06.22|16:16

Ik zie vaak fietshelmen met een absurde lange puntige achterkant (zal wel de indruk van aerodynamisch moeten wekken ofzo). Het lijkt mij dat als je met zo’n helm bij een ongeval op je achterhoofd terecht komt (dus op die puntvormige achterkant van je helm), dat je dan het risico loopt dat je letterlijk de nek wordt omgedraaid en dat je dus niet overlijdt t.g.v. hoofdletsel, maar door een gebroken nek.

Frans van Schoot|25.03.21|13:38

De SEH arts heeft een punt. Maar het het ongeval is dan gebeurd, Veel ellende kan voorkomen worden door goede inrichting van weg / fietspad en als verkeersdeelnemer leren gedrag aan te passen. Men gaat er verder vanuit helmen beschermen, maar is het niet zo dat men denkt ik ben veilig en beschermd en overmoediger wordt.
De helmen die fietsers dragen moeten goed zitten en zijn veelal verouderd en matige kwaliteit (zuinige Nederlanders), verder beschermen helmen slechts de helft van je hoofd.

Ewout Wijnveldt|25.03.21|11:36

Nooit met helm fietsen. Fietsen is gevaarlijk door die belachelijke wielrenners!

panlomito|24.03.21|15:08

Vallen van de fiets kan eenvoudig voorkomen worden door te zorgen dat senioren hun tekort aan vitamine D3 wegwerken… 75% van de 65-plussers heeft onvoldoende vitamine D3 in het bloed omdat het lichaam minder goed in staat is vitamine D3 in de huid te produceren (zon) of via voeding op te nemen in darmen. Een tekort resulteert onder andere in verminderde spierkracht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.