Zorgen over gevaarlijke situatie rondom Tilburgse snelfietsroute

Op rotondes in de Tilburgse wijk Reeshof waarlangs de nieuwe snelfietsroute tussen Tilburg en Breda loopt, krijgen fietsers nu voorrang. Die voorrangsregeling geldt nog niet op verschillende andere rotondes in de stad. Dit zorgt voor een onduidelijke situatie en een groter risico op aanrijdingen, vrezen inwoners van de wijk Reeshof en Lijst Smolders Tilburg (LST). De lokale partij roept de gemeente op “met spoed te kijken naar de aanpassingen van de infra langs deze snelfietsroute om voorspelbare ongevallen te voorkomen”.

De aanleg van de nieuwe route voor fietsers tussen Breda en Tilburg is in februari gestart, maar hierdoor is op bepaalde plekken in Reeshof de situatie volgens de politieke partij voor automobilisten onlogisch en onoverzichtelijk geworden. “Op de tekentafel zal het er allemaal leuk uitzien, maar in de praktijk is het echt heel anders”, aldus Hans Smolders in vragen aan het college van B en W. Ongevallen liggen dan ook op de loer, vrezen inwoners van Reeshof en LST. Smolders wijst op een ongeluk dat in juli plaatsvond bij het Beatrix College.

Verkeerssituatie in heel Tilburg

LST wil dat de gemeente ondanks het zomerreces zo snel mogelijk actie onderneemt om deze ongevallen te voorkomen. Bovendien vraagt de partij waarom de snelfietsroute niet langs de wijk is aangelegd. “Er zijn ongetwijfeld mogelijkheden om die snelfietsroute niet dwars door de Reeshof aan te leggen.” Smolders is verder benieuwd of de gemeente bereid is in heel Tilburg de veiligheid te controleren langs deze nieuwe route.

De gemeente beloofde in april om de voorrangsregels op 23 rotondes binnen de bebouwde kom aan te passen, zodat fietsers en voetgangers hier voorrang krijgen. Dit is een proces dat vier jaar zal duren. Automobilisten blijven wel voorrang krijgen op rotondes op industrieterreinen, turborotondes en rotondes met verkeerslichten. Die keuze maakt de gemeente naar eigen zeggen vanwege de verkeersveiligheid.

Waarschuwingen

De gemeente begrijpt dat hierdoor een situatie ontstaat waarbij automobilisten bij de ene rotonde juist wel voorrang hebben en op de andere niet. Verkeersdeelnemers worden gevraagd extra goed op te letten en de verkeersborden goed in de gaten te houden. Volgens het Brabants Dagblad heeft Tilburg naar aanleiding van de vele meldingen vanuit de Reeshof waarschuwingsborden bij de rotondes geplaatst. De wijkraad hoopt dat deze waarschuwingen worden uitgebreid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.