Incheckzone op station Breda (bron: NS)

Nieuwe ‘fietstag’ moet stallen fiets gemakkelijker maken

Bron: NS

Om drempelloos reizen zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben spoorvervoerder NS en de gemeente Amsterdam gewerkt aan een fietstag waarmee fietsers sneller kunnen in- en uitchecken bij stallingen. Deze tag wordt automatisch geregistreerd, waardoor het in- en uitchecken gemakkelijker gaat en fietsfiles bij stallingen worden voorkomen. Daarvoor introduceert de spoorvervoerder deze maand op station Amsterdam Amstel een nieuwe in- en uitcheckzone. Vanaf dat moment is de tag ook te gebruiken bij drie Amsterdamse stallingen in het centrum.

Later in het jaar en volgend jaar zullen dit soort in- en uitcheckzones worden gerealiseerd op andere NS-stations, zoals bij Amsterdam Zuid en bij Tilburg. “Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station”, aldus Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid van de Raad van Bestuur. “We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen. Uit de eerdere proef bleek dat reizigers vooral het gemak van de fietstag waarderen en dat ze het nieuwe toegangssysteem logisch vinden.”

Fietstag

Deze proef vond plaats op de stations van Breda en Harderwijk. Inchecken met de OV-chipkaart is mogelijk, maar deze fietstag is nog gemakkelijker. Deze wordt aan de fiets bevestigd en vanaf dat moment automatisch herkend door de in- en uitcheckzone. Reizigers kunnen op die manier direct met hun fiets doorlopen. De tag is gekoppeld aan de OV-chipkaart en is alleen gratis beschikbaar voor reizigers met een abonnement of stallen op rekening. Servicemedewerkers bevestigen de tag in de stalling op het voorframe van de fiets. Die medewerkers zijn voornamelijk positief over de tag, omdat ze zich dan meer kunnen richten op het helpen van reizigers en beantwoorden van vragen.

Tekst loopt door onder foto

NS fietstag (bron: NS)

Bij de ontwikkeling van deze innovatie was naast NS de gemeente Amsterdam nauw betrokken. Daardoor is deze tag niet alleen gebruiken op verschillende NS-stations, maar eind augustus ook in de Amsterdamse fietsenstalling Leidseplein, Beursplein en Reguliersdwarsstraat. Op 23 augustus openen de Amsterdamse verkeerswethouder Egbert de Vries en Irma Winkenius, regiodirecteur bij NS, samen de in- en uitcheckzone op station Amsterdam Amstel en dan is dit ook te gebruiken in de drie andere Amsterdamse fietsenstallingen.

“Amsterdam is bij uitstek een fietsstad, met inmiddels zelfs meer fietsen dan inwoners. Die fietsen moeten echter allemaal een plek krijgen en het liefst zonder oponthoud gestald kunnen worden. De huidige in- en uitcheckpoortjes in onze stallingen werken al snel met het gebruik van pasjes, maar nu kun je met één tag in- en uitchecken bij een stalling van de gemeente en van NS zonder een pasje te hoeven pakken. Zo wordt fietsparkeren in de stad nog gemakkelijker”, aldus wethouder De Vries.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.