Belijning op fietspad, middenstreep (foto: VK)

Nieuwe belijning voor veiligere fietspaden

Foto: VK

Met een langere middenstreep en nieuwe markering aan de zijkant wil de provincie Groningen de verkeersveiligheid op provinciale fietspaden verbeteren. De provincie laat in augustus en september de belijning op 165 kilometer fietspad vernieuwen. De lijnen aan de zijkant krijgen ribbels om fietsers te waarschuwen dat ze zich erg dicht langs de rand bevinden.

Volgens de provincie gebeuren er nog steeds veel ongelukken met fietsers die per ongeluk naast het pad belanden. Door de nieuwe belijning wordt een duidelijke overgang gecreëerd tussen het fietspad en berm, wat hopelijk leidt tot een daling van het aantal ongevallen. Met deze werkzaamheden maakt de provincie alle fietspaden weer veilig volgens de nieuwe richtlijnen.

Langere middenstreep

Tijdens de werkzaamheden wordt verder de onderbroken middenstreep opnieuw aangebracht en verlengd. Nu hebben veel provinciale fietspaden alleen een middenstreep die twintig centimeter lang is. De provincie Groningen trekt in totaal 750.000 euro uit voor deze nieuwe markering. Het gaat hierbij om 165 kilometer, terwijl de provincie het beheer heeft over ongeveer 240 kilometer fietspad. De andere fietspaden zijn echter al tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden voorzien van nieuwe belijning.

Het is slechts één van de maatregelen die de provincie neemt voor veiligere fietsvoorzieningen. Er wordt verder gewerkt aan het verbreden van de fietspaden, het aanbrengen van bermverharding, het vervangen van trottoirbanden en het verwijderen of beter laten opvallen van obstakels op het pad. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan paaltjes.

Geen stremming

Het fietsverkeer wordt ondanks de werkzaamheden op de paden niet gestremd. Dit komt omdat de aannemer gebruikmaakt van een nieuwe product: thermoplast markering. Dit is in een paar minuten droog. Bovendien reflecteert dit goed in het donker en dat draagt volgens de provincie bij aan een betere verkeersveiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.