Bord fietspad

Gelderland telt opnieuw fietsers om effect fietsbeleid te toetsen

De provincie Gelderland wil dat het aandeel ritten per fiets in het verkeer groeit naar 35 procent in 2030. Om te kunnen beoordelen of de beleidsmaatregelen effect hebben en het doel haalbaar is, telt de provincie jaarlijks het aantal fietsers op de fietspaden. Dat gebeurt ook dit jaar weer met telslangen en via een radar.

De inzet van deze radar is nog een proef. Een fietsenteller die via radar werkt, is eerder deze week bevestigd aan een lantaarnpaal op de N839 bij Bemmel. Het systeem bestaat uit een zonnepaneel, accu’s en natuurlijk de radar zelf. De teller zal in oktober weggehaald worden. De resultaten hiervan zal de provincie vergelijken met die uit een telslang, die ook op deze locatie wordt gelegd.

Daarnaast zal een waarnemer hier een halve dag aanwezig zijn om het aantal fietsers te tellen. “Zo vergelijken we niet alleen beide systemen (radar-telslang) met elkaar, maar weten we ook hoe nauwkeurig beide systemen tellen. Bij goede resultaten gaan we misschien vaker op deze manier tellen”, aldus de provincie Gelderland.

Waarnemer

Elk jaar wordt drie weken lang in de maand september het verkeersverkeer gemeten. Door elk jaar op dezelfde tijd en op dezelfde locaties te meten, is het mogelijk om de uitkomsten te vergelijken. Dit is belangrijk voor een goede vergelijking die kan vertellen in hoeverre het fietsbeleid effectief is. De provincie wil hiermee onderzoeken of fietsers de hoogwaardige routes weten te vinden en in hoeverre er sprake is van groei.

Om dit te realiseren zet de provincie in op meer vrijliggende fietspaden, extra aandacht voor schoolroutes en fietsoversteken. Daarnaast biedt de provincie onderwijspakketten om ervoor te zorgen dat scholieren veilig op de fiets stappen. Ook de relatie tussen de fiets en het openbaar vervoer heeft de aandacht. Dit jaar worden er op 119 plekken telslangen gelegd en nog een 194 stuks op gemeentelijke fietspaden in Apeldoorn Barneveld, Lingewaard, Neder-Betuwe, Nijmegen, Oost Gelre, Overbetuwe, Renkum, Voorst, Wageningen en Wijchen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.