Fietsenstalling Capelsebrug (Fotograaf Eric Fecken)

Grotere fietsenstalling bij belangrijk OV-knooppunt vanwege vraag

Fotograaf Eric Fecken

Op het bus- en metrostation Capelsebrug was sprake van een forse vraag naar extra fietsparkeerplekken. Daarom zijn er vanaf september nog eens 430 stallingsplaatsen gerealiseerd voor fietsen, bromfietsen, scooters en tweewielers met een afwijkend formaat. Daarmee is het aantal plekken meer dan verdubbeld.

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte komt voor al die fietsen. In 2020 bedroeg het aandeel van de fiets in het totaal aantal verplaatsingen al 29 procent en de komende jaren neemt dit naar verwachting toe. In 2030 houdt Rotterdam rekening met een aandeel fiets van 36 procent en zelfs 38 procent in 2040. Dit vraagt om nog eens 60.000 fietsparkeerplekken in de komende negen jaar en zelfs bijna 75.000 in 2040.

Infrastructuur

Om dit te faciliteren realiseert de gemeente meer fietsparkeerplekken bij OV-knooppunten, maar ook in het centrum en in de wijken. Wethouder Bokhove van Mobiliteit: “Om fietsen aantrekkelijker te maken, verbreden en verbeteren we de fietspaden. Een goede veilige plek om je fiets te stallen op de plek van bestemming, is voor fietsers net zo belangrijk als een goed fietspad.”

Rotterdam hoopt dat het hierdoor voor inwoners van de stad, maar ook voor bezoekers gemakkelijker wordt om het OV te gebruiken. Er komt ook een nieuwe fietsenstalling bij Rotterdam Centraal Station. Aan de Conradstraat wordt in september gestart met de bouw en de verwachte oplevering is in november. Dit biedt ruimte aan bijna 1.000 plekken voor (deel)fietsen, (deel)scooters, bromfietsen en bakfietsen.

Bij de fietsenstalling bij bus- en metrostation Capelsebrug kunnen nu 660 voertuigen worden geplaatst. De fietsenstalling is gratis en alle dagen geopend van 6.00 tot 01.00 uur, waarbij toezichthouders aanwezig zijn en er cameratoezicht is. Zonnepanelen op het dak van de beheerdersloge dragen bij aan de stroomvoorziening.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.