Fietser in Amersfoort

Elke week 850 boetes voor smartphonegebruik op fiets

Bron: IJ

De politie deelt elke week meer dan 850 boetes uit aan mensen die tijdens het fietsen hun telefoon in de handen hebben. Het verbod hierop geldt sinds juli 2019.

Dat verbod werd in het leven geroepen nadat onderzoek uitwees dat het gebruiken van een smartphone tijdens het fietsen voor onveilige situaties kan leiden. Mensen zijn dan met andere dingen bezig dan het verkeer, wat er toe kan leiden dat ze gaan slingeren met de fiets en niet of minder alert zijn op wat er in de omgeving gebeurt.

Het is niet duidelijk of het invoeren van de boete – aanvankelijk 95 euro, inmiddels 100 – heeft geleid tot een afname van het aantal ongevallen met fietsen in het verkeer. Wat wel een feit is: er worden elke week gemiddeld meer dan 850 boetes uitgedeeld voor de overtreding in kwestie. Dat schrijft Nu.nl op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

In de zomer meer boetes dan in de winter

Binnen die cijfers valt op dat er zomers veel meer boetes worden uitgedeeld dan in de winter. Dat zou kunnen komen omdat mensen bij slecht weer minder snel geneigd zijn om de fiets te pakken, en als ze dat wel doen gebruiken ze allicht minder snel hun telefoon dan wanneer de zon schijnt en het windstil is.

Verdere patronen en conclusies zijn echter niet aan te wijzen. Het verbod geldt pas twee jaar en een half jaar na de invoering ervan deed corona zijn intrede, wat alleen al van grote invloed is geweest op waar mensen heen konden fietsen en wanneer ze dat konden doen. Ook is niet bekend of er altijd een boete wordt uitgedeeld voor de overtreding of dat het soms bij een waarschuwing blijft.

Lees ook: Meerderheid weggebruikers gebruikt zijn telefoon in het verkeer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.