Jongeren op de fiets. Foto: Provincie Zuid-Holland

Fietsers willen weg liever niet delen met auto’s

Jongeren op de fiets. Foto: persbericht provincie Zuid-Holland

Het is niet prettig om te fietsen op een weg die gedeeld wordt met een auto. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de publieksenquête die is afgenomen voor de verkiezing van Fietsstad 2022 van de Fietsersbond. Die bond is niet verbaasd over de uitkomst. “Auto’s rijden hard en geven fietsers vaak een onveilig gevoel”, aldus Fietsersbond-directeur Esther van Garderen.

Elke twee jaar vraagt de Fietsersbond duizenden fietsers om deze enquête in te vullen om het fietsklimaat in alle gemeenten te verbeteren en dit jaar waren er 48.986 respondenten. Voor het eerst werd in alle gemeenten voldoende enquêtes ingevuld om tot een goed landelijk beeld over het fietsklimaat te komen. Om die reden is Fietsstad 2022 volgens de fietsorganisatie representatiever dan ooit.

Het blijkt dat mensen vooral in de provincie Noord-Holland en Zuid-Holland het als hinderlijk ervaren om op wegen te fietsen waar ook auto’s kunnen komen. Daarnaast zijn fietsers in alle provincies niet te spreken over scooters en brommers op het fietspad, fietsdiefstal en de veiligheid van kinderen die naar school fietsen. “Daarom blijven wij aandringen op lagere snelheden in de bebouwde kom en meer vrijliggende fietspaden”, aldus Van Garderen.

Verkiezing

Fietsstad 2022 is een landelijke verkiezing om alle 352 gemeenten in Nederland te stimuleren om het fietsen beter te maken en om gemeenten die goed scoren te belonen. “Door dit onderzoek kunnen we straks zien wat er nog beter kan op de Nederlandse fietspaden, waardoor iedereen lekker blijft fietsen”, aldus Mirjam Van Coillie van hoofdsponsor Gazelle.

Om de titel aan een gemeente te kunnen toekennen, worden de vragen uit de enquête de komende maanden door de Fietsersbond aangevuld met objectieve factoren. Deze resultaten vormen dan ook de basis voor een ranglijst die in juni volgend jaar wordt bekendgemaakt. Op 2 juni 2022 wordt de opvolger van Veenendaal, Fietsstad 2020, bekend gemaakt tijdens het Nationaal Fietscongres in Enschede.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.