Speed-pedelec op fietspad. BEELD Provincie Groningen

Groningen trekt nog eens 13,5 miljoen uit voor fietsinfrastructuur

Speed-pedelec op fietspad. BEELD Provincie Groningen

De provincie Groningen wil een impuls geven aan de fietsveiligheid door extra miljoenen uit te trekken voor elf verbindingen. Hier zullen nieuwe fietspaden bijkomen, maar daarnaast worden bestaande routes verbeterd en krijgt de veiligheid meer aandacht. Projecten waar fietsers de weg moeten delen met auto’s of vracht- en landbouwverkeer krijgen voorrang.

Recent onderzoek van de Fietsersbond wijst uit dat fietsers het vervelend vinden om de weg te moeten delen met gemotoriseerde voertuigen. Ook andere klachten worden door de provincie gehoord. Routes waarover bij de Fietsersbond veel meldingen binnenkomen, zullen extra aandacht krijgen. Het bedrag wordt zoveel mogelijk gestoken in projecten die volgend jaar of in 2023 al uitvoerbaar zijn en waaraan de gemeente kan meebetalen. “Waar mogelijk worden werkzaamheden aan het fietspad gecombineerd met groot onderhoud aan de provinciale weg. Dat scheelt extra kosten en verkeersstremmingen.”

Investering

Groningen heeft tot nog toe vooral geld gestoken in snelle Doorfietsroutes voor verbindingen tussen de hoofdstad, maar wil nu dat in de rest van het regionale fietsnetwerk goed te fietsen valt. In totaal gaat het om een bedrag van 13,5 miljoen euro, dat bovenop de al eerder gereserveerde 6,5 miljoen komt. Die miljoenen kwamen ten goede aan vijf projecten, waaronder een nieuwe fietsverbinding tussen Zuidhorn en Leek en een fietsbedrag bij Zoetkamp.

Deze miljoenen zullen onder andere worden ingezet voor het verbeteren van verbindingen naar belangrijke plaatsen in de provincie en dan met name in routes waar veel gefietst wordt.  Op die routes krijgen fietsers meer ruimte en voorrang en de fietspaden zelf worden comfortabeler. Voor de fietsroutes Appingedam – Delfzijl en Veendam – Muntendam is nu geld beschikbaar. Voor de trajecten Stadskanaal – Musselkanaal en Winschoten – Scheemda wordt onderzoek uitgevoerd. Daarmee is het totale budget tot en met 2023 verdeeld.

Lees ook:

Fietsers willen weg liever niet delen met auto’s

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.