Knipperend fietslamp valt meer op, maar niet als iedereen ze gebruikt

Een knipperende voorlamp valt beter op. Een knipperend achterlichtje niet. Dat concludeert TNO in een onderzoek naar de opvallendheid van verschillende moderne vormen van fietsverlichting zoals Led-lampjes, vergeleken met de traditionele fietslampen.
Knipperend gebruik van voorlampen verhoogt doorgaans hun opvallendheid, aldus TNO waarbij er geen duidelijk verband is tussen de knipperfrequentie en de opvallendheid van een fietslamp. Toch is er geen noodzaak de opvallendheid van voorlichten te verhogen door ze te laten knipperen. De bijdrage van knipperen aan de opvallendheid van fietslampjes zal namelijk afnemen naarmate er meerdere knipperende lampjes in de omgeving zijn (ze worden dan allemaal weer even opvallend, en een extra knipperend lampje wordt dan niet eerder opgemerkt). Bovendien kunnen al die knipperende lampjes nadelig werken voor de opvallendheid van hulpverleningsdiensten (die daardoor immers ook minder zullen opvallen).

Overigens blijkt het percentage geregistreerde doden en ziekenhuisgewonden onder fietsers dat bij duisternis en schemer viel in de periode 1998-2006 rond de 20% te schommelen. En dat terwijl het percentage fietsers dat correct fietsverlichting voert de afgelopen jaren is gestegen .  TNO denkt dat dit komt omdat  fietsers zonder fietsverlichting  in het donker voorzichtiger fietsen (risicocompensatie).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.