Fietsconvenant regio Amersfoort (bron: provincie Utrecht)

Gemeenten werken samen aan 60 regionale fietsprojecten

Fietsconvenant regio Amersfoort (bron: provincie Utrecht)

Hoe maak je de fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto voor ritten van minder dan 15 kilometer afstand? Met zestig regionale fietsprojecten willen zeven gemeenten en de provincie Utrecht die handschoen oppakken in de regio Amersfoort. Zij hebben donderdag een intentieovereenkomst getekend om die projecten het komende decennium te gaan uitvoeren.

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg zeggen met de ondertekening toe dat ze gaan samenwerken aan het verbeteren van fietsverbindingen in dit gebied. Dan gaat het bijvoorbeeld om het asfalteren van fietspaden, het aanleggen van fietsstraten en veiliger maken van rotondes. De provincie kan de gemeentes helpen bij het uitvoeren van de projecten.

Over de eigen grenzen heen

In deze overeenkomst is beschreven met welke projecten zij graag aan de slag willen. Ook is er een prioriteitenlijst gemaakt. Het is volgens de provincie belangrijk dat gemeenten over hun eigen grenzen kijken, omdat fietsroutes én fietsers niet stoppen bij de gemeentegrens. Zo werken Soest en Baarn samen voor de nieuwe fietsverbinding van de Koningsweg in Soest naar de Hilversumsestraatweg in de Baarn.

De gemeente Baarn legt een nieuw fietspad aan, terwijl de gemeente Soest het bestaande fietspad langs de Koningsweg tussen de Jachthuislaan en de Beckeringhstraat verbreedt tot een tweerichtingsfietspad. Er komt een betere fietsoversteek op de Beckeringhstraat. Beide projecten worden naar verwachting in 2022 uitgevoerd. “Met dit nieuwe project wordt de fietsroute tussen Soest en Hilversum korter én prettiger in gebruik”, concludeert de provincie. Voor verschillende regionale fietsprojecten wordt bovendien aansluiting gezocht op het regionale fietsnetwerk van de provincie Gelderland.

Fietsprovincie

“Fietsen in de prachtige regio Amersfoort is nu al een feest, en de komende jaren gaan we een grote verbeterslag maken. Het aantal inwoners en bezoekers van onze regio groeit de komende decennia sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren we daarom het gebruik van de fiets”, vertelt gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht.

“Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt in onze drukke provincie minder ruimte in dan de auto. Fietsen hoort bij de provincie Utrecht en zeker ook bij de regio Amersfoort. Om inwoners vlot, veilig en comfortabel te laten fietsen is een samenwerking met gemeenten noodzakelijk. Alleen samen zorgen we voor goede regionale fietsverbindingen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.