Appende fietser. FOTO FLICKR/FaceMePLS

Smartphonegebruik op fiets te koppelen aan onveilig gevoel

Appende fietser. FOTO FLICKR/FaceMePLS

De politie moet geen boete geven voor het telefoongebruik op de fiets, als fietsers dit doen om zich veiliger te voelen. Dat vindt bijna de helft van zo’n 1.000 ondervraagde jongeren. Ruim zeven op de tien jongeren voelt zich soms onveilig tijdens het fietsen in het donker. Straatintimidatie is daarvoor de belangrijkste oorzaak. In zo’n geval pakken ze alsnog hun telefoon erbij, terwijl dat verboden is. 

Jonge meiden ervaren het vaakst intimidatie, blijkt uit enquête van TeamAlert. Het onderzoek is uitgezet onder ruim 1.000 jongeren. Het gaat dan om acties zoals het naroepen, nafluiten, sissen of zelfs achternalopen of betasten. Dit gebeurt vooral onderweg zijn op de fiets. Maatregelen die jongeren hiertegen nemen zijn bijvoorbeeld het vasthouden van de telefoon en onderweg bellen of doen alsof. Ze weten wel dat het gebruiken van de telefoon verboden is, maar volgens TeamAlert vinden zij hun persoonlijke veiligheid belangrijker dan de verkeersveiligheid.

Onveilige gevoelens

Bijna drie kwart van de ondervraagde jongeren geeft aan zich in meer of mindere mate onveilig te voelen op de fiets als het donker is. Dit geldt sterker voor meiden dan voor jongeren, namelijk 77 procent van de meisjes tegenover 17 procent van de jongens. Zes op de tien geven nog eens aan zijn smartphone te gebruiken tijdens het fietsen om zo een veiliger gevoel te creëren.

Daarbij nemen veel jongeren ook voor of na het fietsen maatregelen om zichzelf een veiliger gevoel te geven. Bijna 80 procent van de geënquêteerden laat weten een appje te sturen naar vrienden bij thuiskomst. Iets meer dan 70 procent zegt ook een berichtje te sturen vóór vertrek. En vier op de vijf jongeren gaan extra hard fietsen, zodra zij zich onveilig voelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.