Fietsplek in een sprinter (foto: Marieke)

Pilot met fietsreservering in trein krijgt geen vervolg

Foto: MvG

Er komt deze zomer geen nieuwe pilot waarbij treinreizigers een reservering moeten plaatsen als ze hun fiets willen meenemen. Dat besluit heeft NS genomen, tot vreugde van de Fietsersbond, Rover en andere consumentenorganisaties in het LOCOV. Tegen de proef uit 2021 was veel protest, vanwege ongemak dat dit voor de reizigers zou veroorzaken. 

Rover en de Fietsersbond evalueerden de pilot en ontvingen veel klachten, die werden gebundeld in een rapport met het advies om de proef niet te verlengen. Zo was er zelfs bij een fietsreservering geen garantie op een plaats. Daarnaast kon het problemen opleveren wanneer reizigers hun overstap niet haalden en dus een trein later moesten pakken. Als laatste zou het systeem niet te handhaven zijn.

Reizigers terugwinnen

NS liet eerder deze week weten dat de pilot met de fietsreservering dit jaar niet terug zal komen. Een verlenging van de proef zou veel voeten in de aarde hebben en de vervoerder zegt zich in 2022 te willen concentreren op de terugkeer van reizigers. Door de coronacrisis had de vervoerder in de afgelopen twee jaar veel minder reizigers.

De consumentenorganisaties zijn in ieder geval erg blij met deze beslissing. Zij hadden zelfs voordat de pilot in 2021 van start ging al bedenkingen. Om het tekort aan goede ruimte voor fietsen op te lossen, heeft het de voorkeur van deze groeperingen dat NS het aantal fietsplekken in de trein uitbreidt. Daar zullen ze ook nu voor blijven pleiten. Naast de Fietsersbond en Rover zijn de ANWB, Ieder(in), LSVb, en seniorenorganisatie KBO-PCOB vertegenwoordigd in het LOCOV.

Lees ook:

Onbegrip over besluit reserveringsplicht fiets in trein

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.