Samenwerking Fietsersbond en Traffic Service Nederland

Fietsersbond werkt samen met Traffic Service Nederland

Bron: Fietsersbond

Een omleiding kan voor een fietser een stuk vervelender zijn dan voor een automobilist. Het betekent wel eens dat fietsers moet afstappen, dat ze over een minder prettige route hun weg moeten vervolgen of dat ze een langere afstand moeten afleggen. De Fietsersbond en Traffic Service Nederland slaan de handen ineen om ervoor te zorgen dat fietsers altijd en overal de ruimte hebben om te fietsen.

De samenwerking tussen de twee heeft het motto gekregen: Nooit meer Fietsers afstappen. Dit is een verwijzing naar het verkeersbord dat nu nog wel eens bij wegwerkzaamheden opgemerkt wordt. Directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond noemt de samenwerking “een geweldige kans om elkaar te gaan versterken”. Zo kunnen fietsers hierdoor bijvoorbeeld informatie over wegomleidingen zien in de Fietsersbond Routeplanner.

Andersom deelt de Fietsersbond alle kennis over het wegennetwerk, de fietsinfrastructuur en wegkenmerken in de Fietsersbond Routeplanner. Dit wordt door vrijwilliger ingetekend, die continu aan die dataset werken. Daardoor beschikt de Fietsersbond over een heel actuele en accurate dataset.

Goede communicatie is onmisbaar

Traffic Service Nederland hoopt dat het verkeersbord ‘Fietsers afstappen’ minder gemakkelijk gebruikt zal worden bij werkzaamheden. “Stel dat het regent en waait, dan rijdt die auto toch wel. Een omleiding voor een auto is alleen een liedje extra luisteren”, schetst Martin van Beurden van Traffic Service Nederland een situatie. “Voor een fietser is een omleiding vaak stukken vervelender. Die moet al vaak over een minder prettig pad en dan regen je ook nog weg.”

Uit onderzoek is gebleken dat goeie communicatie voor fietsers over wegomleidingen vaak succes hebben. Het bedrijf merkte na een fietssimulatie dat het aandeel fiets als ‘meest gebruikte vervoersmiddel’ tijdens werkzaamheden steeg met 33 procent. Bovendien gaf daarna bijna de helft van de respondenten aan de intentie te hebben om vaker te fietsen ná de werkzaamheden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.