Fietslift helpt fietsers Kunstberg op

De Kunstberg, een van de steilste hellingen van Brussel, krijgt tegen mei 2009 een fietslift. Na Trondheim in Noorwegen is Brussel de tweede stad ter wereld die een trekliftsysteem voor fietsers aanlegt.

Dit meldt de website Brusselsnieuws.be. De fietslift is gebouwd volgens het principe van de skilift. Maar in plaats van zich ergens aan vast te haken, zet de fietser zijn voet vrij op een plateau dat hem omhoogvoert. De lift trekt de fietser de helling op met een snelheid van 7 kilometer per uur. De trekkabel van de lift loopt ondergronds.
In Trondheim maken jaarlijks zo’n 20.000 tot 30.000 fietsers gebruik van de lift. De helft daarvan zijn studenten op weg naar de campus. Om gebruik te maken van de lift hebben de fietsers een pasje nodig. Dat zal in het begin gratis zijn. In Noorwegen betalen de fietsers ongeveer 10 euro voor een jaarabonnement op het gebruik van de lift.
Als de fietslift een succes blijkt, wordt hij verlengd tot aan het Koningplein. Ook zijn er plannen om de Kruidtuinlaan en Hoogte Honderd in Vorst te voorzien van een fietslift. De bouw van de fietslift kost zo’n 1.200 euro per meter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.