Fietser op fietspad in Arnhem

‘Gemeenten moeten prioriteit geven aan veiligheid fietsers’

Bron: Inge

Bijna 14.000 fietsers roepen de nieuwe gemeenteraden op om te werken aan meer veiligheid. De Fietsersbond heeft zijn doelgroep daartoe aangezet vanwege het groeiende aantal fietsers dat jaarlijks omkomt in het verkeer.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2020, het eerste coronajaar, 229 fietsers zijn omgekomen in het verkeer. Het hoogste aantal in 25 jaar. De Fietsersbond vindt dat onacceptabel en heeft daarom fietsers gevraagd te reageren. In totaal hebben 13.768 mensen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen een brief geschreven aan de nieuwe gemeenteraden en die is onlangs verstuurd. De fietsers roepen daarin op de verkeersveiligheid in dorpen en steden te verbeteren, want een groot deel van de verkeersveiligheidsmaatregelen moet van de gemeenten komen. Alleen in de gemeenten Urk en Vlieland zijn geen oproepen gedaan.

Maximaal 30 in bebouwde kom

De Fietsersbond wil ook dat, nu overal in het land coalities worden gevormd, in de collegeprogramma’s prioriteit wordt gegeven aan het vergroten van fietsveiligheid. De ondertekenaars hebben in hun brieven in meerderheid gekozen voor het thema snelheidsverschillen verkleinen, in combinatie met het invoeren van een maximumsnelheid van 30 kilometer in de bebouwde kom. Andere thema’s die de nieuwe raadsleden en colleges onder ogen krijgen zijn: veilige fietsroutes naar school, fietspaden beter inrichten om valpartijen te voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen veilig in het donker kan en durft te fietsen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.