Bezorging met elektrische fiets (bron: TeamAlert)

Veel flitsbezorgers nemen risico’s in het verkeer

Bezorging met elektrische fiets (bron: TeamAlert)

Een meerderheid van de flitsbezorgers houdt zich lang niet altijd aan de verkeersregels. Op de stoep rijden, door rood fietsen en over het verkeerde deel van de weg rijden, zijn verkeersovertredingen waar dit soort bezorgers zich vaak aan schuldig maken. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.

De organisatie heeft dit onderzocht omdat vooral jongeren als flitsbezorger aan de slag gaan. Zij blijken namelijk vaker risico’s te nemen in het verkeer. Omdat flitsbezorging inhoudt dat de boodschappen al binnen enkele minuten voor de deur staan, gebeurt het bezorgen vaak met snelle, elektrische fietsen. Die combinatie maakt dat flitsbezorgers een kwetsbare positie hebben in het verkeer.

Door rood rijden

Uit een enquête van TeamAlert blijkt dat vier of de vijf bezorgers wel eens op het trottoir rijden. Bijna twee derde van de respondenten fietst zo nu en dan door rood. Aan stunten met de e-bike zeggen de bezorgers zich weinig schuldig te maken. Slechts 22 procent doet dit. Daarnaast geeft 59 procent aan soms op het verkeerde deel van de weg te fietsen en rijden zeven op de tien af en toe met de smartphone in de hand.

Het is bij dit soort bezorging erg belangrijk om de boodschappen zo snel mogelijk op de plek van bestemming te krijgen. Dit zou kunnen betekenen dat bezorgers sneller geneigd zijn de regels te overtreden. Maar uit de enquête blijkt dat 72 procent tevreden is over de tijd die gegeven wordt om de boodschappen te leveren. Ruim twee derde is ook tevreden over de kwaliteit van het vervoersmiddel. Toch betekent dat niet meteen dat de bezorgers ook positief zijn over deze modaliteit. Nadelen van het werk zijn namelijk dat ze ook bij slecht weer boodschappen moeten bezorgen en dat ze niet altijd de goede kleding of materiaal hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.