Groene fietsketting betekent doorrijden

De provincie Overijssel en de gemeente Hengelo nemen een proef met de zogenoemde Fietsketting. Fietsers die samen een groep van drie of meer vormen (een ketting), krijgen zoveel mogelijk automatisch groen licht bij de kruising Rondweg/Bornsestraat (afrit A1) ter hoogte van Plein Westermaat.

Het doel van deze proef is inzicht krijgen in de doorstroming van fietsers en fietsveiligheid en -comfort te verbeteren. Ook wordt het experiment gebruikt om de techniek van de slimme camera’s en verkeersinstallaties te testen en te optimaliseren. “Met name in stedelijke gebieden wordt het steeds drukker en zorgen snelheidsverschillen op het fietspad vaker voor verkeersonveilige situaties en opstoppingen. De fietsketting stimuleert fietsers op gepaste afstand bij elkaar te fietsen. Dit leidt tot lagere onderlinge snelheidsverschillen en betere doorstroming”, aldus gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel. Ook wethouder Gerard Gerrits is blij met de proef. “Die helpt ons bij het in kaart brengen van de verplaatsingen met de fiets en het stimuleren van fietsen. Ik ben trots dat wij in Hengelo als eerste deze proef mogen uitvoeren.”

Gelijk tempo
Fietsers gaan vanaf een veilig punt op de aangegeven route in een gelijk tempo twee-aan-twee of achter elkaar fietsen. De daaropvolgende fietsers sluiten aan zodat een ketting ontstaat. De slimme camera’s weten dat een ketting van fietsers nadert, waarna het verkeerslicht hen sneller of langer groen geeft. Nadat de fietsers het groene licht zijn gepasseerd kunnen ze de ketting loslaten. Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid geanalyseerd. Op de route worden de fietsers positief gestimuleerd in de ketting te gaan fietsen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Jacques Geluk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.