wetenschap

Onderzoek: meeste fietsafstanden korter dan verwacht

Twee meisjes fietsen in Amsterdam. Foto: Pixabay/Robert Armstrong

Onderzoekers van TU Delft hebben het fietsgedrag onderzocht in Nederland, Kopenhagen en Freiburg. Wat blijkt? De meeste fietsafstanden zijn korter dan waar gewoonlijk van wordt uitgegaan. Volgens TU Delft moet die wetenschap meegenomen worden bij de stimulatie van het fietsgebruik.

De meeste fietsafstanden zijn in alle onderzochte regio’s kort. De mediaan ligt slechts op twee kilometer en het gemiddelde op drie kilometer. De afstanden hangen volgens het onderzoek voornamelijk af van het type activiteit op de bestemming, het geslacht en de leeftijd.

Mannen tussen 40 en 64 fietsen over het algemeen veel, zeker de groep die naar het werk fiets legt langere afstanden af. E-fietsers fietsen over het algemeen ook verder. Vrouwen van onder de 20 die bijvoorbeeld gaan winkelen of kinderen begeleiden fietsen juist een stuk minder lang.

Dat fietsafstanden een sterke samenhang vertonen met het doel van de trip is nuttige informatie voor beleidsvraagstukken. Volgens het onderzoek zouden het kinderdagverblijf, de basisschool, supermarkten en medische centra dichtbij moeten zijn om het fietsgebruik naar deze bestemmingen te stimuleren. Voor werk en onderwijs zijn volgens het onderzoek weer langere afstanden acceptabel.

Fietsinfrastructuur

Ook de fietsinfrastructuur bepaald het succes van de fiets, en dan voornamelijk de e-bike. In Kopenhagen maakt het fietsnetwerk hoge snelheden mogelijk en dat vergroot het fietsbereik in woon- en werkverkeer. Dat zou ten nadele kunnen werken voor meer kwetsbare groepen, zoals kinderen. Op termijn zouden de gezondheidsvoordelen voor de woon-werkers wellicht de doorslag moeten geven, vinden de onderzoekers. Maar beter is nog om in het fietsnetwerk hiërarchie aan te brengen, rekening houden met verschillende doelgroepen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

1 reactie op “Onderzoek: meeste fietsafstanden korter dan verwacht”

Herbert Tiemens|08.09.22|10:53

Nee, het onderzoek is fout geinterpreteerd. Er is onderzoek gedaan naar de nabijheid van de _eerste_ fietsbestemming. Van iemand die eerst zijn kind met de fiets naar school om de hoek brengt en dan doorfietst naar het werk een dorp of stad verderop, is alleen de eerste bestemming geregistreerd. Daarnaast zijn ritten langer dan 20 kilometer genegeerd, net als ritten in het weekend.
Een zeer selectief onderzoek dus, het zou fijn zijn als de auteurs van nieuwsberichten elkaar niet napraten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.