Fietsverlichting
23,4 MILJOEN FIETSEN

Fietsers rijden steeds vaker met de lichten aan

Steeds meer fietsers zorgen dat ze in het donker zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen, 2021

Bijna tachtig procent van de Nederlandse fietsers rijdt met een werkend voor- en achterlicht. Twintig jaar geleden was dat nog minder dan vijftig procent. De zichtbaarheid van fietsers is vooral flink toegenomen doordat veel nieuwe rijwielen zijn uitgerust met automatische verlichting. Dat is de conclusie van het tweejaarlijkse tweewielersrapport van de brancheverenigingen RAI en BOVAG.

In het rapport over de tweewielers in Nederland staat verder dat Nederlanders vaker dure fietsen kopen. Vijf jaar geleden was vier procent van alle gekochte fietsen duurder dan 2.700 euro. Vorig jaar steeg dat aandeel naar negentien procent. Ook is het aantal e-bikes ten opzichte van 2015 vorig jaar verdrievoudigd tot 3,4 miljoen. In totaal waren er vorig jaar 23,4 miljoen fietsen in Nederland, bijna een derde meer dan in 2000, toen BOVAG en RAI Vereniging voor het eerst een schatting publiceerden.

Jongeren kopen meer motoren

Ook de verkoop van bromfietsen is toegenomen met bijna acht procent. Vooral onder jonge volwassenen tussen 18 en 35 jaar wordt het kopen van een motorfiets steeds populairder. De verkoop steeg in de leeftijdscategorie tot 25 jaar met negen procent en bij de wat oudere ‘jongeren’ tot 35 jaar met zeven procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.