Fietsroutes
Drukte fietspaden

‘Label fietsroutes om hinder en frustraties te voorkomen’

Door via planners en kaarten te communiceren weten fietsers vooraf waar ze aan toe zijn.Stichting Landelijk Fietsplatform, 2022

Om de toenemende drukte op fietspaden beheersbaar te houden, pleiten Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NFTU voor het beter geleiden en spreiden van gebruiksstromen. Alleen het op peil houden van het aanbod van paden en wegen, is volgens de organisaties niet voldoende. Ze vragen daarom om blijvende investeringen en planologische bescherming van het bestaande routeaanbod.

De routes die deel uitmaken van het landelijk dekkende netwerk van knooppunt- en langeafstandsroutes (LF) zouden gelabeld moeten worden met de geschiktheid voor verschillende soorten fietsers, zo stelt Koepelorganisatie Fietsplatform. Bijvoorbeeld gericht op ervaring, soort fiets en snelheid. Dit zou voor spreiding zorgen en hinder en frustraties voorkomen.

“Belangrijk aspect is de communicatie via planners en kaarten. Zo weten fietsers vooraf waar ze aan toe zijn. Ook blijken fietsers makkelijk te verleiden om ‘voorgedefinieerde’ rondritten te volgen op basis van het netwerk. Daarmee is een krachtig middel voorhanden om fietsstromen te geleiden en drukte te reguleren.”

De organisaties die zich inzetten voor het recreatieve fietsen pleiten ten slotte voor het samen met de gebruikersgroepen zoeken naar alternatieven voor de drukste plekken en momenten, bijvoorbeeld door in samenspraak te zorgen voor alternatieve routesuggesties.

Top 10 recreatief fietsen

Volgend jaar maart zijn er weer Statenverkiezingen. Dit biedt volgens de organisaties de mogelijkheid nieuwe prioriteiten te stellen. Koepelorganisatie Fietsplatform heeft daarom samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU een Top 10 voor het recreatieve fietsen opgesteld, die hier te downloaden is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.