Ook Antwerpen start met leenfiets

Antwerpen start medio dit jaar met 1000 leenfietsen. Antwerpenaars en bezoekers met een jaarkaart, dag- of weekpas kunnen een fiets lenen voor korte ritten.

De jaarkaart kost 29 euro bij aankoop vóór 30 juni; vanaf 1 juli kost een jaarkaart 35 euro. Dag- en weekpassen zullen vanaf juni verkrijgbaar voor respectievelijk 3 en 7 euro. Deze passen zijn vooral bedoeld voor toeristen en andere bezoekers die voor kortere tijd in Antwerpen verblijven. In dit geval krijgt men geen kaart, maar men ontvang direct na registratie per sms een code die je moet intoetsen op de terminal.

Het eerste halfuur fietsen is steeds inbegrepen bij de prijs van een jaarkaart en dag- of weekpas. Wie langer dan een halfuur achtereen wil fietsen, betaalt 0,50 euro voor het eerste extra halfuur, 1 euro voor de volgende 30 minuten en 5 euro per daaropvolgend uur. Men kan de fiets maximaal 4 uur aan één stuk gebruiken. Op basis van ervaringen met hetzelfde type fietsen in Barcelona, Caen, Dijon, Milaan, Stockholm, Zaragoza en Oslo heeft leverancier Clear Channel de fietsen verder geperfectioneerd voor Antwerpen. Zo is er onder meer een verbeterd automatisch verlichtingssysteem, drie versnellingen, antislippedalen en brede banden zodat tramsporen of putten geen gevaar vormen.

Overigens kent Brussel al langer een leenfietsproject, evenals honderden andere steden van Amerika tot aan China. Op de Bike-sharing World Map zijn te vinden.


Bekijk The Bike-sharing World Map in groot formaat

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.