27% van de Nederlanders flirt op de fiets

Voor velen blijkt de fiets een moment van rust en reflectie: 66% van de Nederlanders gebruikt het fietsen om z’n hoofd leeg te maken. Zo’n 60% gebruikt de tijd op de fiets juist om eens diep na te denken, 44% vindt het fijn om lekker te dagdromen. Zo’n 27% van de Nederlanders flirt wel eens op de fiets.

Een ander blijkt uit een onderzoek van fietsfabrikant Gazelle die 800 mensen liet ondervragen naar hun beweegredenen om te fietsen. Het is niet altijd allemaal rozengeur en maneschijn. Zo ergert 17% van de fietsers zich aan versnellingen die het niet goed doen. Op de tweede plek van grootste fietsfrustraties aan de eigen fiets staan lekke banden, met 16% van de stemmen. Tot slot ergert 11% van fietsend Nederland zich het meest aan zere handen, rug of billen.
Niet alleen de eigen fiets zorgt voor frustraties, ook de omgeving waarin we fietsen levert de nodige spanning op. Zo ergert 58% van de fietsers zich aan auto’s die geen voorrang verlenen. Auto’s die je afsnijden is goed voor 54% van de stemmen. Maar ook het weer zorgt regelmatig voor frustraties: 50% van de fietsers ergert zich het meest aan tegenwind. Vrouwen ergeren zich trouwens vaker aan tegenwind, maar ook aan hun fiets en aan gladde wegen. Mannen ergeren zich juist aan andere fietsers die door rood rijden of fietsers die niet opzij gaan. Verder zijn er twee keer zoveel vrouwen als mannen met fietstassen op hun fiets. En tot slot gedragen vrouwen zich beter in het verkeer dan mannen: vrouwen fietsen namelijk minder vaak door rood en steken vaker netjes hun hand uit bij het afslaan.

Voor een korte rit van 4 km pakt 88% de fiets in plaats van de auto, zo blijkt verder uit de enquête. De voornaamste reden hiervoor is dat fietsen goed is voor de gezondheid (70%). Daarnaast laat zo’n 40% de auto staan omdat dit beter is voor het milieu. Ongeveer 35% van de respondenten verkiest fietsen boven autorijden omdat dit sneller is.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.