Meer stallingsruimte door het ruimen weesfietsen

In de onbewaakte fietsenstallingen bij (middel) grote stations wordt een aanzienlijk deel van de stallingcapaciteit ingenomen door fietsen die niet meer door hun eigenaar opgehaald worden. Het aandeel van deze zogenaamde weesfietsen bedraagt soms meer dan 20% van de totale stallingscapaciteit. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat kondigt nieuwe maatregelen aan.

Door een effectieve verwijdering van weesfietsen kan dit percentage teruggebracht worden tot enkele procenten, aldus Eurlings. Voor het ondersteunen en stimuleren van gemeenten om te komen tot een effectieve weesfietsaanpak gaat de minister een aantal activiteiten ondernemen.
Zo wil Eurlings bij de uitwerking van het vervolg van het programma ‘Ruimte voor de Fiets’ voor de uitbreiding van de stallingsruimte een koppeling maken tussen afspraken met gemeenten over capaciteitsuitbreiding en het aanwezig zijn van een effectieve weesfietsenaanpak.
Verder gaat Eurlings samen met de NS een standaardaanpak voor gemeenten uitwerken om kennis en praktijkervaring te bieden. En met NS gaat V&W een weesfietsteam opzetten; een team van adviseurs dat een jaar lang gemeenten gaat ondersteunen bij het opzetten van een weesfietsaanpak. Dit team moet voor de zomer van 2009 van start gaan. De effectiviteit van het adviestraject van het weesfietsteam zal tijdens en na afloop van het traject worden geëvalueerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.