Genomineerden Fietsstad 2011 bekend

’s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp zijn de genomineerden voor de titel Fietsstad 2011.
Op 17 november maakt de Fietsersbond de winnaar bekend van deze verkiezing. De Fietsersbond kijkt dit jaar speciaal naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Ook beoordeelt de Fietsersbond de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere publieksinstellingen. Verder worden de aspecten fietsparkeervoorzieningen en fietspromotie beoordeeld. Op de website www.fietsstad2011.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Bezoekers kunnen ook stemmen op hun eigen favoriet.

Uit het juryrapport:

Groningen
Tijdens breng- en haaltijden een stopverbod in een forse straal om scholen heen. Een stad waar veel wordt geïnvesteerd in het fietsparkeren, zowel in het centrum als bij het station, en waar meer dan de helft van de verplaatsingen met de fiets wordt afgelegd. Daarbij was Groningen in 2002 ook al drager van de eretitel Fietsstad.

Harderwijk
Harderwijk is een gemeente waar veel is geïnvesteerd in een snel en veilig fietsnetwerk. In de stad aan het Veluwemeer neemt het aantal verplaatsingen dat met de fiets wordt afgelegd nog steeds toe en krijgen zowel de schoolomgeving als de routes er naar toe veel aandacht.

‘s-Hertogenbosch
De laatste jaren is enorm geïnvesteerd in een prettiger fietsklimaat. De Bosschenaar kan ervaren dat lekker fietsen naadloos past bij alle andere geneugten van het leven. Ook de komende jaren blijft de gemeente de voorwaarden scheppen voor een groei van het fietsgebruik ten gunsten van de bereikbaarheid en leefbaarheid.

Houten
De Fietsstad van 2008 heeft een groot vrijliggend fietsnetwerk dat nog eens wordt aangevuld met veel fietsstraten. De fiets staat hier kortom al 35 jaar centraal in het ruimtelijk beleid. Hierdoor fietsen veel jonge kinderen al zelfstandig naar hun bestemmingen.

Pijnacker-Nootdorp
Een forensengemeente in de randstad met meerdere kernen, waar bestaande en nieuwe, zowel lokale als bovenlokale, fietsroutes uitgroeien tot een samenhangend, uitgekiend netwerk. Hierbij is er aandacht voor de verschillende typen fietsers. De scholen hebben allemaal een schoolzone, waarbij er per school gekeken.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.