Stationsplein west proeftuin voor nieuwe aanpak fietsparkeren rond Utrecht CS

Vanaf de opening van de fietsenstalling Stationsplein west bij Utrecht CS in 2013 moeten fietsers gaan betalen voor het parkeren. Deze ervaringen neemt het college mee bij de verdere afwegingen over het al dan niet invoeren van betaald fietsparkeren bij de overige fietsenstallingen rondom het drukste station van Nederland.

NS, ProRail en Gemeente Utrecht investeren in de bouw en exploitatie van de fietsenstallingen. Onderzoek toont op dit moment aan dat er een financieel tekort is van zowel de eenmalige kosten (± €18 miljoen) als de jaarlijkse beheer- en onderhoudskosten (€5 tot €6 miljoen) van de stallingen. Hiervoor wordt de komende maanden aanvullende financiering gezocht. Uitgangspunt hierbij is de bijdrage van de fietsers zoveel mogelijk te beperken, aldus de gemeente, die een balans wil vinden tussen dat wat mensen bereid zijn te betalen en een goede bezetting van de stallingen. Daarnaast wordt er door de gemeente nog gezocht naar een locatie op grotere loopafstand van het station waar nog wel gratis gestald kan worden.

Verder moet er één fietsparkeerorganisatie  komen  met daarin NS, ProRail en de gemeente Utrecht die verantwoordelijk wordt voor aanleg, onderhoud, schoonmaak, bewaking, handhaving en exploitatie van de 22.000 stallingsplaatsen voor de OV-terminal van Utrecht.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.