GroenLinks: alle scooters van smallere fietspaden weren

De druk om maatregelen te nemen tegen scooters op het fietspad neemt toe. Met Amsterdam voorop. GroenLinks presenteert nu uitgewerkte plannen om de overlast van scooters terug te dringen. Het liefst worden ze geweerd van het fietspad, in ieder geval van fietspaden onder de 2,5 meter.

In een uitgebreide nota pleit gemeenteraadslid en verkeerswoordvoerder Fjodor Molenaar van GroenLinks voor een nieuw scooterbeleid voor Amsterdam. Scooters zijn te breed voor de Amsterdamse fietspaden, omdat het inhalen van fietsers op een fietspad van 2 meter breed niet veilig kan, aldus de nota. De door fietsers gewenste „schuwafstand? door passerende brommers en scooters leidt tot de aanbeveling van verkeerskundigen om fietspaden waarop ook brommers worden toegelaten standaard 50 cm breder te maken. Om met een scooter van 90 cm breed met 35 km per uur veilig een fietser die 20 km per uur rijdt te kunnen passeren, is een fietspad van ten minste 2.50 meter breed vereist. Op de meeste drukke fietsroutes is al snel een breedte van 3,5 of 4,5 meter nodig. Aangezien veel Amsterdamse fietspaden 1.80 tot 2.25 meter breed zijn, komen zij daarvoor 50 tot 170 cm te kort. Molenaar stelt voor om op alle fietspaden tot 2,50 meter breed het verkeersbord “onverplicht fietspad” (G13) met daarbij het onderbord “dus niet brommen” of “snorfietsen niet toegestaan” te plaatsen. Op fietspaden vanaf 2,50 meter breed moet het verkeersbord G11 “verplicht fietspad” of G12a “verplicht (brom)fietspad” met het onderbord “snorfietsen maximaal 25 km/uur” komen. Op plekken, straten en wegen waar scooters ongewenst zijn wordt een onderbord “snorfietsen niet toegestaan” geplaatst.

GroenLinks wil verder met afspraken komen met de producenten en de verkoopbranche over het radicaal opschonen van het vervuilde scooterpark. Ook moet er een parkeerverbod komen op drukke pleinen en in winkelstraten en moet de politie strenger gaan optreden tegen te snel rijdende en opgevoerde scooters. De scooter-notitie wordt ook ingediend in Rotterdam en Den Haag.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.