Canadese onderzoekers: Helm verkleint kans op overlijden door hoofdletsel na fietsongeval

Wie geen helm draagt op de fiets loopt drie maal zoveel kans om te overlijden als gevolg van hoofdletsel. Dat geldt zowel voor jongere als voor oudere fietsers.
In Nederland zijn voor- en tegenstanders van het dragen van een fietshelm. In ieder geval het verplicht stellen van zo’n helm valt bij organisaties als de Fietsersbond niet in goede aarde. Zij vrezen dat hierdoor minder mensen gaan fietsen en bovendien zou de effectiviteit van een fietshelm zwaar overschat worden. Voorstanders van de fietshelm vinden we vooral bij de traumachirurgen, die er vast van overtuigd zijn dat ze veel slachtoffers te zien krijgen die beter af waren geweest met zo’n helm.
Onderzoekers van de universiteit van Toronto zijn die laatste mening toegedaan. Ze onderzochten 129 cases waarbij 71 fietser om het leven kwamen als gevolg van hoofdletsel en 58 als gevolg van ander letsel. Bij het overgrote deel van de ongevallen ging het om jongen en mannen en aanrijdingen met motorvoertuigen. Daarbij vonden ze een duidelijke relatie tussen het niet dragen van helm en het overlijden door hoofdletsel. De kans om te overlijden ligt gemiddeld een factor drie hoger zonder helm.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.