Tilburg eerste gemeente in Nederland die reader inzet

Tilburg is de eerste gemeente in Nederland die een reader gaat gebruiken. De gemeente gaat de reader vier weken op proef inzetten. De gemeente gaat met de reader na of de door hen geruimde fietsen in de binnenstad gestolen zijn. De reader werd tot nu toe alleen door de politie gebruikt.

Wethouder Johan van den Houtvan Tilburg: “In Tilburg wordt per jaar ongeveer 2.000 keer aangifte gedaan. Maar we denken dat eenzelfde aantal fietsen gestolen wordt, waar geen aangifte van wordt gedaan. Samen met de politie en ondernemers willen we ervoor zorgen dat dat aantal wordt teruggedrongen. Met de reader denken we een goed hulpmiddel in handen te hebben.”

De reader kan chips uitlezen, die in de fiets zijn aangebracht door fietsfabrikanten. In Nederland hebben inmiddels 4,5 miljoen fietsen een chip. Ook kan handmatig een framenummer ingevoerd worden. Na het lezen van de chip of de invoering van het framenummer, legt de reader een verbinding met het Register van gestolen fietsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In deze database zijn alle fietsen opgenomen waarvan na 1 januari 2008 aangifte van diefstal is gedaan bij de politie. Vanaf 21 januari checkt de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) van de gemeente of de door hen geruimde fietsen in de binnenstad gestolen zijn. Als dat zo is wordt de politie ingeschakeld die vervolgens een onderzoek start. De politie overlegt met de Officier van Justitie over een eventuele teruggave van de fiets aan de rechtmatige eigenaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.