Jaarlijks 9100 e-fietsers naar de Spoed Eisende Hulp

efietsVan alle fietsslachtoffers die in de periode van juli 2011 tot en met juni 2012 op de Spoed Eisende Hulp belandden, reed 13% op een elektrische fiets. Van alle Nederlanders was toen 7% in het bezit van een elektrische fiets. De gemiddelde leeftijd van de e-fietsslachtoffers lag op 66 jaar en 70% was vrouw. Hoewel dit een stereotype beeld van een e-fietsslachtoffer lijkt te bevestigen, is hiermee nog niet gezegd dat de elektrische fiets onveilig is.

Die cijfers haalt het Fietsberaad uit een onderzoek van VeiligheidNL die bij gebrek aan beter – ongevalsstatistieken over de elektrische fiets zijn er nog niet – slachtoffers van fietsongevallen die bij de SEH terecht kwamen enquêteerde.
Van de elektrische fietsers die behandeld werden bij een SEH was 72% (ongeveer 6.550) 60 jaar of ouder, ten opzichte van 18% bij gewone fietsers. Als fietsers wordt gevraagd hoe het ongeluk wat gebeurde, blijkt dat elektrische fietsers vaak hun evenwicht verliezen bij het op en af stappen in vergelijking met gewone fietsers. Van de elektrische fietsers geeft verder 17% aan dat het rijden op een elektrische fiets een rol heeft gespeeld in het ongeval.
Toch is op basis van dit onderzoek geen betrouwbare inschatting te maken van ongevalsrsico’s van de elektrische fiets, aldus VeiligheidNL Zo kan de groep die een elektrische fiets aanschaft afwijken van de andere fietsers. Dit zie je bijvoorbeeld bij de jongere elektrische fietsers, die de fiets veelal aanschaffen vanwege lichamelijke beperkingen. Het is daardoor niet duidelijk of een ongeval komt door de elektrische fiets of doordat de groep gebruikers van zichzelf al meer risico loopt. Ook is er op basis van dit onderzoek niets bekend over de afstand die de fietsslachtoffers afleggen, waardoor het risico per afgelegde kilometer niet is te becijferen.

Overigens komt het Fietsberaad binnenkort met meer cijfers over het gebruik van de elektrische fiets. Uit eigen onderzoek blijkt onder meer dat e-fietsers aanzienlijk meer kilometers maken dan gewone fietsers.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.