Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld

utrechtcsEen verhoogd plein met daaronder een fietsenstalling met plaats voor 12.500 fietsen. Zo gaat Stationsplein oost in Utrecht eruit zien.

Naast Stationsplein west wordt Stationsplein oost één van de twee nieuwe volwaardige entrees van Utrecht Centraal. Het is een verhoogd plein met daaronder een grote fietsenstalling voor 12.500 fietsen. Op het plein is plek voor terrassen en winkeltjes. De doorgaande route voor auto’s door de Nieuwe Stationsstraat verdwijnt waardoor een verkeersluw gebied ontstaat met plaatsen voor Kiss & Ride, invalide parkeerplaatsen en taxi’s. Voor fietsers komt er wel een doorgaande route. De fietser rijdt straks tot onder het plein, stalt zijn/haar fiets op één van de drie verdiepingen en is zo in het station.
Het definitief ontwerp is een uitwerking van het stedenbouwkundig plan en het voorlopig ontwerp Stationsplein oost. Reacties van verschillende partijen en belangengroepen zijn verwerkt in het ontwerp. Liften, roltrappen, duidelijke markeringen en flauwe hellingen zorgen voor een goede toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. Verder voldoet het ontwerp aan eisen vanuit sociale veiligheid: zowel op het plein als in de fietsenstalling zijn er goede zichtlijnen (geen dode hoeken). Er is goede verlichting voor de openbare ruimte en de fietsenstalling. Op elke verdieping van de fietsenstalling komt een beheerdersruimte.

De verbeteringen ten opzichte van het voorlopig ontwerp zitten vooral in de fietsenstalling en de HOV-baan. Het ontwerp van de fietsenstalling is verbeterd. Een belangrijke verbetering is het voorkomen van kruisend verkeer en een logischer routing voor fietsparkeerders en doorgaande fietsers. Het definitief ontwerp voor de HOV-baan maakt ook onderdeel uit van de plannen. Dit gaat om de ‘onderbouw’ van de Uithoflijn door het plangebied, inclusief een brug over de Leidsche Rijn ter hoogte van het Smakkelaarsveld. De vormgeving hiervan is afgestemd op de bibliotheek en de brug over de Leidsche Rijn aan de westzijde.
De oplevering van het eerste deel van de stalling is in 2016 en het tweede deel in 2018.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.