BikeScout ook in Veenendaal

Na Eindhoven en Hellendoorn heeft nu ook Veenendaal de BikeScout geïntroduceerd. Het systeem waarschuwt automobilisten voor naderende fietsers en scooters.

De BikeScout is een detectiesysteem dat continu de snelheid en afstand van naderende fietsers, e-bikers en scooterrijders meet, tot vijftig meter van tevoren. Het maakt daarbij gebruik van tracking radartechnologie. Met de verkregen informatie berekent het systeem de aankomsttijd en waarschuwt automobilisten. Dat gebeurt via LED’s in het wegdek.

De BikeScout draait al een tijdje proef in Rosmalen en op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds een jaar is dit systeem ook in gebruik in de gemeente Hellendoorn. Het is daar toegepast bij de nadering van een rotonde waar voorheen veel fietser werden aangereden.

En nu dus ook in Veenendaal. Daar heeft men voor aanschaf systemen vergeleken die werken op basis van warmtedetectie en systemen die werken op basis van bewegende beelden. Systemen op basis van bewegende beelden zijn duurder, maar ook betrouwbaarder dan systemen op basis van warmtedetectie. In koude perioden wordt in combinatie met regenkleding de warmte namelijk minder goed gedetecteerd, zo stelde men vast Daarom koos men voor BikeScout.

Het leveren en aanbrengen van een signaleringssysteem kostte de gemeente €35.000,-. De beheerkosten worden geraamd op circa €3.000,- per jaar. Deze kosten zijn exclusief eventuele aanpassingen aan de kruising.


Mail de redactie

MEER OVER DIT ONDERWERP