Intelligente spiegel in Nieuwegein (bron: provincie Utrecht)

Vaker fietsverlichting aan door uitvinding leerlingen

bron: provincie Utrecht

Een deel van de fietsers heeft prima verlichting, maar vergeet die bij vertrek aan te zetten. Mensen die hun fiets ophalen uit stalling De Pomp in Nieuwegein worden hierop voortaan geattendeerd door een tekst op een spiegel. Meer dan vier van de tien mensen die zonder werkende verlichting voorbij deze spiegel kwamen, zetten alsnog hun lamp aan.

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat mensen hun verlichting aanzetten. Een goede fietsverlichting zorgt ervoor dat de verkeersdeelnemer beter zichtbaar is en daardoor neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20 procent af.

Succesvolle herinnering

De slimme spiegel in Nieuwegein verbergt een camera, die registreert of mensen met een fiets de stalling verlaten en of de verlichting aan staat. Elke passerende persoon krijgt dan op basis van het gelezen resultaat en gekoppeld aan het tijdstip van de dag een passende boodschap. De opstelling is AVG-proof, omdat de camera een erg lage resolutie heeft waardoor de herkenning van specifieke personen niet mogelijk is.

Volgens de provincie Utrecht zijn de eerste resultaten positief. Voorafgaand aan de pilot met de slimme spiegel bleek dat ongeveer 40 procent geen verlichting aan had bij het verlaten van de fietsenstalling. Hierna volgde een tweede meting, waarbij van de fietsers die nog geen lamp aan had zo’n 46 procent dit alsnog deed. “Hieruit blijkt dat de slimme spiegel een succesvol instrument is om mensen te herinneren hun fietsverlichting aan te zetten.” De provincie Utrecht onderzoekt op dit moment of de slimme spiegel op meerdere plekken geïnstalleerd kan worden.

Leerlingen

Het idee voor de slimme spiegel komt van drie leerlingen van een middelbare school uit Nieuwegein. Op die opleiding wordt een Technasium-programma aangeboden aan havo- en atheneumleerlingen met belangstelling voor beta en techniek, waar de drie deze oplossing hebben bedacht. Daarna is dit realiteit geworden door een samenwerking van de verkeersveiligheid- en smart mobiliteit clusters van de provincie Utrecht en Bluenotion.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.