Easypath fietspad
Circulair

‘Duurzame fietspaden van Easypath halen 22e eeuw’

Easypath fietspaden gaan volgens onderzoek langer mee dan werd gedacht. Foto: Easypath

De betonnen circulaire fietspaden van Easypath hebben een stuk lagere milieu-impact dan fietspaden van asfalt of tegels, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. “We wisten wel dat het een duurzaam product is, maar tussen weten en aantonen zit groot verschil”, aldus Jim Brouwer, commercieel directeur van Easyparth.

Easypath heeft de levenscyclus van zijn fietspaden door een onafhankelijk bureau laten onderzoeken. Tijdens deze zogeheten LCA-analyse (Life Cycle Analyses) werd de volledige cyclus; van productie tot het einde van de levensduur, in kaart gebracht. “Ook onze MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) is laag. De milieu-impact van een betonnen fietspad is een stuk lager dan de impact van een fietspad van asfalt of tegels”, zegt Brouwer trots in een artikel op MobiliteitsPlatform. “Beton heeft een levensduur van 80 tot 100 jaar en heeft weinig onderhoud nodig.”

Boomwortels

De fietspaden worden gemaakt uit prefab betonnen elementen. Ze zijn volgens Brouwer een perfecte oplossing voor bijvoorbeeld stedelijke gebieden met een zwakke ondergrond, met meer bebouwing en waar veel kabels en leidingen onder liggen. “Ook ontstaat er geen opdruk van het fietspad door boomwortels, omdat er nagenoeg geen vocht onder zit. Dus boomwortels hebben er niets te zoeken”, legt Brouwer uit.

Bovendien zijn de fietspaden als het nodig is, te verplaatsen. Dit is al gebeurd op Texel, waar bij een dijkverhoging ook het fietspad ‘mee moest verhuizen’. Ook op industrieterreinen, die steeds verder uitgebreid werden, konden Easypath fietspaden eenvoudig van locatie veranderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.