OV-fiets in kluis op station Deurne
Pilot

NS breidt proef met e-bikes uit naar Groningen en Arnhem

OV-fiets in kluis op station Deurne. Inge Jacobs / ProMedia

De NS breidt de proef met het verhuren van elektrische OV-fietsen uit naar de stations van Arnhem en Groningen. Vanaf 24 november worden er op station Arnhem aan treinreizigers dertig elektrische OV-fietsen te huur aangeboden. Op station Groningen staan vanaf 30 november ook dertig elektrische fietsen klaar voor verhuur.

De NS begon op 30 september met de proef. Sinds die datum kunnen treinreizigers vanaf station Driebergen-Zeist in plaats van een ‘gewone’ fiets ook een elektrische OV-fiets huren. “We zien dat op station Driebergen-Zeist de elektrische OV-bike gemiddeld zo’n tachtig keer per week wordt verhuurd. De eerste reacties zijn erg positief. De gemiddelde afstand die wordt afgelegd per verhuurde fiets is ongeveer 30 kilometer”, aldus een NS-woordvoerster.

De NS doet de proef om te onderzoeken of de e-bike aan de wensen van de reizigers voldoet en een waardevolle aanvulling is op de verhuur van de gewone ov-fiets. De NS gaat de proef nog uitbreiden naar een vierde station. Het is nog niet bekend welk station dat wordt.

Het kost 10 euro per keer om zo’n fiets (per 24 uur) te huren. Met een volle accu kan op de zogenoemde eco-ondersteuningstand maximaal 110 kilometer worden gefietst. Ze kunnen maximaal 25 kilometer per uur en de accu’s worden opgeladen met 100 procent groene stroom, zo stelt de NS. Met normale ondersteuning kom je 70 kilometer ver en bij de hoogste ondersteuningstand 50 kilometer.

Gps-tracker

Het huren van een OV-ebike is net zo makkelijk als een OV-fiets door het scannen van de sleutel en OV-chipkaart. Reizigers met een NS-flex abonnement kunnen direct een OV-ebike huren. Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart activeren eenmalig het gratis OV-fietsabonnement en kunnen vervolgens een OV-ebike huren.

Voor de proef zijn de fietsen uitgerust met een gps-tracker zodat gegevens verzameld kunnen worden. Om de privacy van gebruikers te bewaken, worden persoonsgegevens en locatiegegevens apart van elkaar opgeslagen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Bron: OVPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.