Sharon Dijksma, wethouder Amsterdam en voorzitter VRA (bron: VRA)

Amsterdamse verkeerswethouder wordt burgemeester Utrecht

Bron: Vervoerregio Amsterdam

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. Dijksma was sinds 2018 werkzaam als wethouder verkeer en vervoer in de gemeente Amsterdam en daarvoor staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De oud-staatssecretaris volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag. De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de poule van in totaal 27 kandidaten.

Vrouwelijke burgemeester

Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester. Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Ze werd met luid applaus ontvangen.

Dijksma laat op Twitter dankbaar te zijn voor de verkiezing. “Ik ben trots en dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik hoop een burgemeester voor alle Utrechters te zijn. Ik kijk er naar uit de stad, de wijken en de mensen snel te leren kennen.”, schrijft ze.

Wethouders

In een reactie op de benoeming stellen de wethouders van Utrecht: “Met de voordracht van Sharon Dijksma krijgt Utrecht een ervaren en betrokken bestuurder die als burgemeester een belangrijke rol speelt in het verbinden van alle inwoners en ondernemers in Utrecht. Juist in deze moeilijke tijden als gevolg van het coronavirus is dit belangrijker dan ooit. Wij kijken ernaar uit om samen met de burgemeester verder te werken aan de ontwikkeling van onze stad.”

Bron: ANP/ IJ

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.