Urbee deelfietsen in Apcoa parkeergarages BEELD APCOA

Fiets- en scooterdelen makkelijker door afspraken over samenwerking

Urbee deelfietsen in Apcoa parkeergarages BEELD APCOA

Steeds meer partijen vinden Mobility as a Service (MaaS) belangrijk voor de toekomstige mobiliteit, maar het gebrek aan standaarden blijkt een uitdaging. Daarom hebben vijftien aanbieders van deelmobiliteit en MaaS-providers donderdag een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking te standaardiseren. Zo moet het voor de gebruiker makkelijker worden om een deelfiets of deelscooter te huren.

Het gaat om de gestandaardiseerde “Openbike II Model Partner Agreement”. Hierin zijn een groot aantal afspraken opgenomen, die moeten zorgen voor een nieuwe en verbeterde manier van samenwerken tussen deze partijen. Bovendien staat de gebruiker voorop en het uiteindelijk doel is een betere dienstverlening richting de klant.

Standaard

Dit Openbike-initiatief komt voort uit gesprekken tussen de G5-gemeenten, deelfiets-aanbieders en Enigma Consulting. Tijdens de gesprekken werd onderkend dat de gebruiker van een deelfiets het beste gebaat was bij interoperabiliteit tussen aanbieders, een gelijk spelveld voor alle marktpartijen en het achterwege blijven van (prijs)discriminatie tussen deelnemers. Verder kwam naar voren dat er behoefte was aan een meer gestandaardiseerde set van afspraken over de manier om met elkaar om te gaan.

In dit convenant is daarop ingespeeld. Het is nu ondertekend door Amaze Mobility, ANWB, Cargoroo, Donkey Republic, Emotion, Felyx, Flickbike, GoAbout, HTMfiets, Innovactory International, Nazza, Radiuz – XXImo, TURNN, Urbee en Whim én door de vijf grootste gemeenten van Nederland.

Eerlijke markt

Alle partijen die het convenant hebben getekend, hebben daarmee de intentie uitgesproken om eerlijk en ordentelijk te handelen. Geen partij wordt ten onrechte bevoordeeld of juist benadeeld, door een oneerlijke prijsstelling. “Het ondertekenen van deze Intentieverklaring geeft goed het streven naar een eerlijke en evenwichtige markt weer”, verklaar Jacco Lammers, medeoprichter van GoAbout.

“Tegelijkertijd markeert dit de formele ingebruikneming van de ‘Openbike II Model Partner Overeenkomst’. Dit illustreert de behoefte vanuit de markt aan een meer gestandaardiseerde set afspraken. Dit succesvolle eindresultaat is eerlijk naar alle partijen toe, maar belangrijker nog: het is van groot voordeel voor de consument die een reis wil plannen en daarbij gebruik wil maken van een deelfiets of -scooter.”

Verklaringen

De intentieverklaring en het modelcontract hebben als doel om samenwerken gemakkelijker te maken, met uiteindelijk een beter product voor de gebruiker. Het moet namelijk voor een reiziger makkelijker worden om deelfietsen en -scooters van verschillende aanbieders te selecteren en te huren vanuit één enkele MaaS-app.

Zo staat in de intentieverklaring beschreven hoe de MaaS-providers elke aanbieder van deelmobiliteit willen opnemen die voldoet aan de eisen en kwaliteitsnormen en de standaard API ondersteunt. Andersom zeggen de vervoersbedrijven toe te streven naar een eerlijke en evenwichtige markt, waarbij ze zich onthouden van manipulatie, door bijvoorbeeld disruptieve vergoedingen te vragen.

Uitkomst

Het modelcontract is bovendien openbaar, zodat het door iedereen te gebruiken is. Zij hebben de zekerheid dat het een eerlijk en evenwichtig contract is. De vijf gemeenten hebben bovendien het streven uitgesproken om, zolang het relevant en praktisch is, dit modelcontract te gebruiken als referentie voor soortgelijke contracten.

En hoewel donderdag alleen aanbieders van deelscooters en -fietsen hebben getekend, bestaat de wens om dit ook toepasbaar te maken voor andere deelmodaliteiten. Het huidige contract is dan ook niet in steen gebeiteld – de komende tijd is de bedoeling het verder te verbeteren en bij te werken als daar behoefte aan is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.