Peter van der Knaap, directeur SWOV

SWOV-directeur stapt over naar Buitenlandse Zaken

SWOV-directeur Peter van der Knaap heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij gaat vanaf 1 september 2021 aan de slag als directeur Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van der Knaap werkte sinds mei 2013 bij het instituut voor wetenschappelijk verkeersveiligheidsonderzoek.

De SWOV-directeur laat weten met erg veel plezier vorm te hebben gegeven aan de groei van SWOV als hét wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het gebied van verkeersveiligheid. “We hebben innovatief en impactvol onderzoek gedaan op fietsveiligheid, veilige wegen, gedrag, voertuiginnovatie én verkeershandhaving”, aldus Van der Knaap.

“Er is samengewerkt met partners in binnen- en buitenland en we hebben de ‘Staat van de Verkeersveiligheid’ gelanceerd. SWOV staat er organisatorisch en financieel sterk voor. Ik zal de deskundigheid, collegialiteit en inzet van alle SWOV’ers enorm gaan missen en de ontwikkelingen op het terrein van verkeersveiligheid blijven volgen.”

Besef voor meer verkeersveiligheid

“Wij zijn Peter van der Knaap zeer erkentelijkheid voor het succesvol leiden van SWOV de afgelopen jaren,” reageert Sander de Rouwe, voorzitter van de Raad van Toezicht van SWOV, op het vertrek van de directeur. “Onder zijn leiding heeft de SWOV zich verder ontwikkeld als gezaghebbend instituut voor wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid in Nederland en de wereld.”

De Rouwe vervolgt: “Hij heeft vanuit SWOV en met de verkeersveiligheidscoalitie sterk bijgedragen aan het toenemend besef voor meer verkeersveiligheid. Met en door deze wake-up call voor Nederland gaan we onverminderd door met onze missie: ongevallen voorkomen, letsel beperken en levens redden. We wensen Peter veel succes in zijn nieuwe functie.” SWOV start binnenkort met een werving van een nieuwe directeur.

Nieuwe functie

Van der Knaap stapt dus over naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij directeur IOB wordt. IOB verricht onafhankelijk onderzoek en beleidsevaluatie en levert zo een belangrijke bijdrage aan de kennis over het Nederlandse buitenlandse beleid, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel

Paul Huijts (SG BZ): “Met Peter van der Knaap haalt BZ een waardige opvolger van de vertrekkende directeur, Wendy Asbeek Brusse, binnen. Van der Knaap heeft grote ervaring met het uitvoeren van beleidsevaluaties en heeft bij SWOV laten zien dat hij uitstekend leiding en richting kan geven aan een onafhankelijke onderzoeksgroep.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.