Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

Minister van Infrastructuur Van Nieuwenhuizen stapt op

Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

Cora van Nieuwenhuizen houdt het voor gezien als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ze wordt opgevolgd door Barbara Visser, de huidige staatssecretaris van Defensie.

Van Nieuwenhuizen heeft een andere baan gevonden; ze gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Die brancheorganisatie meent in haar een nieuwe voorzitter met “ervaring en daadkracht” te hebben gevonden. Onlangs stapte ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW op omdat ze ander werk had gevonden.

Visser wordt dinsdag al beëdigd op Paleis Noordeinde en gaat direct aan de slag op haar nieuwe departement. Defensieminister Ank Bijleveld neemt de taken van de staatssecretaris over.

Kritiek

Na bekendmaking van de overstap kwam veel verontwaardiging op onder meer social media en in de Tweede Kamer dat ze al aan een nieuwe baan begint, terwijl er nog geen nieuw kabinet is. Ook de keuze voor Energie Nederland als nieuwe werkgever roept irritatie op. Die heeft namelijk raakvlakken met het eerdere werkterrein van de infrastructuurminister. PvdA-Kamerleden Habtamu de Hoop en Khadija Arib hebben Kamervragen gesteld.

Maar Van Nieuwenhuizen zegt zich keurig aan de regels te houden die gelden voor ex-politici die naar de lobby overstappen. Ze heeft zich als minister naar eigen zeggen ook niet ‘beleidsinhoudelijk bemoeid’ met thema’s rondom energie. In Nederland gelden alleen regels dat voormalig bewindspersonen geen lobbywerkzaamheden mogen doen bij hun voormalige departement.

Terwijl de sollicitatiegesprekken met Energie Nederland liepen, heeft ze bovendien afspraken gemaakt met haar ministerie over de werkverdeling. Staatssecretaris Steven Van Weyenberg (Infrastructuur) of minister Stef Blok (Economische Zaken) zouden gesprekken waarnemen die over energie gaan, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Maar bij begrotingsgesprekken waar energie ter sprake kwam, is ze niet weggelopen.

Carrière

Voordat Van Nieuwenhuizen in 2017 minister werd, was zij onder meer Tweede Kamerlid en Europarlementariër namens de VVD. In een interview met Elsevier twee jaar geleden sprak zij nog de ambitie uit om ooit Mark Rutte op te volgen als partijleider.

Bron: ANP/ JV

Lees ook:

Nieuwe baan voor staatssecretaris Van Veldhoven

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.