A4 richting Delft

Harbers en Heijnen kandidaat-bewindslieden ministerie van IenW

Nederlanders verwachten tweemaal zoveel thuis te blijven werken als vóór de pandemie. Foto: ProMedia / VK

De kandidaat-bewindslieden voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn bekend. Mark Harbers is de beoogde minister en Vivianne Heijnen wordt de nieuwe staatssecretaris. De minister wordt geleverd door VVD; de staatssecretaris is een CDA-politica.

Harbers was in het derde kabinet-Rutte staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, maar stapte in 2019 op na kritiek vanwege een rapport met cijfers over misdrijven en asielzoekers. Vervolgens keerde hij terug in de Tweede Kamer, waarvan hij sinds 2009 lid is. In de zeven jaar daarvoor was Harbers gemeenteraadslid en wethouder in Rotterdam.

Heijnen is op dit moment wethouder van economie en arbeidsmarkt in Maastricht. In de gemeenteraad van de Limburgse stad was ze van 2013 tot 2018 fractievoorzitter van het CDA. Ze stond in 2017 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar behaalde onvoldoende stemmen voor een zetel.

Voorgangers

Het ministerschap van IenW blijft in het nieuwe kabinet bij de VVD, terwijl de post van staatssecretaris niet meer bij D66 maar het CDA ligt. In het huidige demissionaire kabinet zijn Barbara Visser en Steven van Weyenberg respectievelijk minister en staatssecretaris. Dat zijn zij pas enkele maanden, omdat Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven afgelopen zomer het kabinet verlieten.

Mark Rutte voert deze week gesprekken met alle kandidaat-bewindslieden, de laatste formele stap in de route naar het bordes. Het nieuwe kabinet bestaat uit 29 bewindspersonen en wordt naar verwachting op 10 januari beëdigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.