Rijbewijs steeds populairder onder jongeren

geslaagden_rijbewijs_verkeersnetHet aantal jongeren dat een rijbewijs heeft behaald is vorig jaar met 12 procent toegenomen. Dat lijkt er op te wijzen dat de auto bij hen nog steeds in trek is. Elders in Europa en de VS wijzen onderzoeken op een afnemende populariteit van de auto onder jongeren.

Verkeersnet.nl legde de cijfers van de CBR over geslaagde kandidaten naast gegevens van het CBS over de ontwikkeling van de bevolkingsopbouw. In de leeftijdscategorie 17-20 jaar steeg het aantal geslaagde kandidaten voor het B-rijbewijs in 2012 met 12 procent vergeleken met het jaar ervoor. In 2011 haalden 141.625 jongeren een rijbewijs, in 2012 waren dat er 157.921 terwijl het totale aantal jongeren in die groep zelfs nog een fractie afnam.

De groei is geheel toe te schrijven aan de invoering van het 17-jarigen rijbewijs. In 2012 behaalden bijna 17.000 17-jarigen hun rijbewijs.

Jongeren kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

De cijfers zijn opmerkelijk, omdat het KiM onlangs nog vaststelde dat jongvolwassenen de laatste jaren minder vaak hebben gereisd, minder kilometers hebben afgelegd en minder tijd aan reizen hebben besteed. En ook het aantal personenauto’s in de leeftijdsgroep 18-25 jaar neemt al twee jaar achter elkaar af.

De stijging van het aantal jongeren dat een rijbewijs haalt kan tijdelijk zijn, als de komende jaren mocht blijken dat door invoering van het 17-jarige rijbewijs op den duur minder 18-20-jarigen rijexamen doen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.